Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 23:00

Κώστας Φωτιάδης: Συνειδητή η επιλογή του ελληνικού κράτους να ξεχάσουν οι πόντιοι τη μνήμη τους

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Μια βαρύνουσα ιστορική και πολιτική καταγραφή της ελληνικής και της διεθνούς στάσης απέναντι στο ζήτημα της αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας ήταν η ομιλία του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη το απόγευμα της Τετάρτης, στο κατάμεστο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο και στην εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμιοσύνης και της Μητρόπολης. Ο κ. Φωτιάδης, επικαλούμενος ιστορικές πηγές, χαρακτήρισε συνειδητή την επιλογή του ελληνικού κράτους να ξεχάσουν οι πόντιοι τη μνήμη τους, λόγος για τον οποίο άργησε πάρα πολύ η προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας (ως άλλο ποντιακό ανέκδοτο, όπως σημείωσε). Κι αυτή η διαχρονική δουλοπρέπεια (όπως τη χαρακτήρισε) του ελληνικού κράτους απέναντι στην Τουρκία, παρά τα συνεχή της χτυπήματα, επιλέχθηκε για να μην υπάρχει εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό τις πιέσεις και των ξένων δυνάμεων.

Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε επίσης στις δικές του προσπάθειες καταγραφής των στοιχείων της ποντιακής γενοκτονίας σε ένα οκτάτομο ιστορικό έργο, που ουδέποτε εξέδωσε η Ελληνική Βουλή, παρά έναν συμπυκνωμένο τόμο επί ημερών Απόστολου Κακλαμάνη. Σημείωσε μάλιστα ότι η μετάφραση αυτού του έργου στη γερμανική γλώσσα βοήθησε πολύ το κίνημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας στη Γερμανία, με σοβαρές ελπίδες αυτό να γίνει στο επόμενο διάστημα.

Είχε προηγηθεί το καλωσόρισμα εκ μέρους της Ελληνικής Ρωμηοσύνης από τον κ. Γιάννη Κοτσάμπαση, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση είναι τιμή στους Πόντιους αδελφούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της αλύτρωτης πατρίδας από τη χορωδία “Φίλοι της παράδοσης”, με χοράρχη τον κ. Βασίλη Φωτιάδη.

Παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο πρώην αντινομάρχης Ορέστης Σιδηρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νάουσας Θόδωρος Γαϊτανίδης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Απόστολος Εμμανουηλίδης, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων κ.ά.

Διαβάστηκε 1648 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ