Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 13:13

Ο αριθμός πρόσκλησης της συνεδρίασης και οι συμβολισμοί για συνέχεια ή όχι της προηγούμενης διοίκησης

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εντύπωση έκανε στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας η αναφορά Καραπαναγιωτίδη για τον αριθμό της πρόσκλησης του δημοτικού συμβουλίου. Αντί για συνεδρίαση Νο 1, όπως θα περίμενε ο ίδιος, ο αριθμός πρόσκλησης ήταν 20, όπως είπε. Δηλαδή η 20ηαπό την αρχή του έτους.

Να σημειωθεί ότι απουσία του προέδρου Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου προέδρευσε ο Μιχάλης Σουμελίδης, κι έτσι το ερώτημα δεν απαντήθηκε από τον άνθρωπο που ετοίμασε την πρόσκληση.

Εξ όσων εμείς γνωρίζουμε, στον δημοτικό κώδικα (άρθρο 97, παρ. 4) αναφέρεται ότι τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης παίρνουν ιδιαίτερο αύξοντα αριθμό με διακεκριμένη αρίθμηση κατ’ έτος. Ωστόσο ο δημοτικός κώδικας γράφτηκε όταν η θητεία του δημοτικού συμβουλίου ακολουθούσε το ημερολογιακό έτος (από 1 Ιανουαρίου). Σήμερα ξεκινά από 1 Σεπτεμβρίου. (Ακολουθεί το… εκκλησιαστικό έτος!)

Να σημειωθεί επίσης πως πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι οι άδειες των αιρετών που είναι δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζονται το έτος στην περίοδο 1 Σεπτεμβρίου-31 Αυγούστου.

Ένα τελευταίο στοιχείο που ίσως βοηθήσει, είναι το ότι στη Βουλή η αρίθμηση των συνεδριάσεων αλλάζει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης εν μέσω του έτους.

Εκτός από τον συμβολικό χαρακτήρα, το θέμα έχει και κάποια πολιτική ουσία, δεδομένου ότι το ερώτημα που τέθηκε στο συνεδρίαση αλλά και στο ακροατήριο στη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν το εξής: αν είχε αλλάξει η διοίκηση του δήμου, άρα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, η πρόσκληση θα είχε αριθμό 1 ή 20;

Σαφέστατοι οι συμβολισμοί κάποιων ως προς τον χαρακτήρα της νέας διοίκησης στον δήμο, αν δηλαδή αποτελεί συνέχεια ή όχι της προηγούμενης διοίκησης της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου. Με συμβούλους της μειοψηφίας να αναφέρονται σε σαφή δήλωση της τέως δημάρχου περί αυτού στην τελετή της ορκωμοσίας.

Διαβάστηκε 213 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις