Κυριακή, 04 Μαΐου 2014 13:02

Ακρίτας κάστρον έχτιζεν. Το πρώτο αθλητικό σωματείο της Νάουσας, εν έτει 1928

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις επτά παρά είκοσι της Κυριακής, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του κτιρίου της πρώην Βέτλανς Νάουσα και στο πλαίσιο της διημερίδα της ΕΜΙΠΗ, θα γίνει η παρουσίαση του ‘Ακρίτα’, του πρώτου αθλητικού σωματείου της Νάουσας. Εισηγητές θα είναι η Θεοδώρα Μαυρίδου και ο Κωνσταντίνος Χατζηστυλλής, καθηγητές φυσικής αγωγής.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανάγκη ανάληψης ομαδικής δράσης και οι κοινές επιδιώξεις οδήγησαν τους πρόσφυγες στη σύσταση σωματείων, συλλόγων και ενώσεων από τους πρώτους κιόλας μήνες της άφιξής τους. Η μελέτη των συνθηκών και των παραμέτρων που ώθησαν τους Πόντιους πρόσφυγες της Νάουσας στη σύσταση του αθλητικού σωματείου «Ακρίτας» το 1928, αναδεικνύει τον αθλητισμό ως μέσο για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην νέα πατρίδα. Το νέο αθλητικό σωματείο της Νάουσας, η πρώτη συλλογικότητα της πόλης με καθαρά αθλητικούς στόχους, απέβλεπε παράλληλα στην ηθική καλλιέργεια των μελών, ενώ λειτούργησε ως σύμβολο της ιστορικής μνήμης των Ποντίων και φορέας δράσεων πολιτιστικών, αναψυχής και αλληλοβοήθειας. Συνέβαλλε, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που γεννούσε η προσφυγιά και άμβλυνε τις κοινωνικές ανισότητες, προάγοντας την συνεργασία, την αποδοχή και την κοινή προσπάθεια στην επίτευξη των στόχων ανάμεσα στους ντόπιους και νεοφερμένους κατοίκους της Νάουσας.

Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν τα ιδρυτικά καταστατικά έγγραφα, τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ., οι συνεντεύξεις γηγενών και προσφύγων, αθλητών, φιλάθλων, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και ο τύπος της εποχής.

 

Στη φωτογραφία εικονίζονται: Ιωσηφίδης, Κυριακίδης, Μενεψιάδης, Λαζαρίδης, Κεραμίδης, Πετρίδης, Δημητριάδης, Μικρόπουλος, Σερδαρίδης, Παπαδόπουλος, Παναγιωτίδης, Ασιατίδης.

Διαβάστηκε 340 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις