Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 20:43

Γιώργος Καρανίκας: Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει πιλοτική δίκη έναντι των κατασχέσεων του ΟΑΕΕ

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλά και σημαντικά για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου, αλλά και το μεγάλο αγκάθι των ασφαλιστικών εισφορών των εμπόρων στον ΟΑΕΕ και των επαπειλούμενων κατασχέσεων, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κ-Δ Μακεδονίας, κ.Γιώργος Καρανίκας, στην πρόσφατη συνέλευση των εμπόρων της Νάουσας. Για το φλέγον ζήτημα των οφειλών είπε, μεταξύ άλλων: « Η ΕΣΣΕ υποστηρίζει νομικά τρεις πιλοτικές δίκες, με αγωγές  εναντίον του ΟΑΕΕ. Η ρύθμιση των 100 δόσεων (σ.σ από την Τρίτη 25 Νοεμβρίου έχει ανοίξει η σχετική πύλη στο TAXIS) είναι καλή, αλλά δεν γίνεται τίποτε, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι έμποροι. Προτείναμε στην κυβέρνηση μείωση των εισφορών 30% από το 2009, μέχρι και σήμερα, ώστε να είναι πετυχημένη η ρύθμιση των δόσεων. Επίσης ζητήσαμε πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και κεφαλαιοποίηση των εισφορών στο τέλος του ασφαλιστικού μας βίου, όπου είτε θα τις εξαγοράζουμε, είτε θα παίρνουμε μικρότερη σύνταξη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και σίγουρα δεν επιτυγχάνεται ούτε με κραυγές, ούτε και με δίκες μεμονωμένων εμπόρων. Από τους 753.000 ασφαλισμένους εμπόρους, μόνο οι 200.000 δεν χρωστάνε στον ΟΑΕΕ. Υπάρχει ένας ασφαλισμένος, για έναν συνταξιούχο. Δεν βγαίνει το ταμείο μας. Έχει πάρει ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό το 101% της επιδότησης, ενώ το ΙΚΑ το 86%. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την σημερινή του κατάσταση, για το κούρεμα των ομολόγων του και για τα δομημένα ομόλογα. Υπάρχουν τρόποι να επανακάμψει ο ΟΑΕΕ, αρκεί να το θέλει το πολιτικό σύστημα. Όπου και να πάμε στην χώρα οι 7 στις 10 ερωτήσεις αφορούν τα ασφαλιστικά χρέη των εμπόρων. Πρέπει να πιέσετε μέσω των βουλευτών σας για την ανάδειξη τους. Μεγάλο αγκάθι η ποινικοποίηση της οφειλής. Μας υποσχέθηκε ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα λύσει το θέμα μέχρι το τέλος της θητείας του. Δεν μπορεί να οδηγούνται στην φυλακή, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους μόνο οι έμποροι και όχι άλλες ομάδες ελεύθερων επαγγελματικών, όπως οι δικηγόροι ή οι μηχανικοί» τόνισε ο κ.Καρανίκας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό καθεστώς των συναδέλφων του στην Γερμανία, όπου υπάρχει προαιρετικότητα στην ασφάλιση, ενώ το ύψος των αναλογούμενων ασφαλιστικών εισφορών είναι συνδεδεμένο με το εισόδημα του ασφαλισμένου (20% επ΄αυτού).

Σημαντικές οι αναφορές του κ.Καρανίκα και για τα συνεχιζόμενα λουκέτα στον χώρο του εμπορίου, εξαιτίας των συγκυβερνητικών επιλογών. «Οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν τον έμπορο σε χρεωκοπία» είπε ο κ.πρόεδρος, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η ΕΣΕΕ,όπως η δωρεάν παροχή συμβουλών, μέσω Skype, για ασφαλιστικά, εμπορικά και φορολογικά θέματα από το νομικό σύμβουλο της Συνομοσπονδίας και μια σειρά έγκριτων επιστημονικών της συνεργατών προς τα μέλη των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

 

Ο πρόεδρος του «Εμπορικού» της Νάουσας κατά την διάρκεια της συνέλευσης επεσήμανε ότι το 70% των συναδέλφων του δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην δυσβάστακτη φορολογία και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί από το 2009, μέχρι και σήμερα.

 Θόδωρος Ελευθεριάδης

Διαβάστηκε 135 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Συμφωνείτε ή όχι με τη μεταφορά του δημαρχείου Νάουσας;