Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 15:04

Ανοικτή επιστολή πρώην εργαζομένων ΕΝΚΛΩ κατά Θεοχάρη και Σταμάτη για δηλώσεις τους εναντίον της εξάμηνης αναστολής των πλειστηριασμών

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανοικτή επιστολή με τίτλο "Αιδώς Αργείοι", που στρέφεται κατά των δηλώσεων των βουλευτών κ.κ. Θεοχάρη και Σταμάτη στη Βουλή αναφορικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που παύει για έξι μήνες τους πλειστηριασμούς στην ΕΝΚΛΩ, δημοσιεύουν οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας, διαμαρτυρόμενοι για τη θέση των δύο βουλευτών ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν είναι αποδεκτή από τους πρώην εργαζόμενους και δεν ευνοεί το δημόσιο συμφέρον.

Το πλήρες κείμενο των πρώην εργαζομένων έχει ως εξής:

 

"Αιδώς Αργείοι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. παρακολουθήσαμε τον κοινοβουλευτικό διάλογο σχετικά με την κύρωση της από 30/12/2015 Π.Ν.Π που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την παύση των πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της εταιρείας για 6 μήνες.

Παρεμβαίνουμε δημόσια σε αυτόν τον διάλογο καθότι υπήρξαν αναφορές σχετικά με την αποδοχή ή μη της Π.Ν.Π. από εμάς τους πρώην εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ.

Χωρίς καμία περιστροφή δηλώνουμε στους κυρίους Θεοχάρη και Σταμάτη που τοποθετήθηκαν εκφράζοντας τη ‘γνώμη’ των εργαζομένων, ότι η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. είναι από τις λίγες πράξεις της παρούσας Κυβέρνησης που στηρίζουν πραγματικά ένα αίτημα των εργαζομένων γιατί μπορεί να οδηγήσει, υπό προϋποθέσεις, στην υλοποίηση του σχεδίου επαναλειτουργίας της εταιρίας για τους παρακάτω λόγους:

1.Θέτει ως βάση συζήτησης το πραγματικό αίτημα όλων των πρώην εργαζομένων που δεν είναι άλλο παρά η επαναδημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

2.Σταματάει η εκποίηση πτωχευτικής περιουσίας για διάστημα 6 μηνών ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν εντός αυτού του διαστήματος όλα τα απαιτούμενα βήματα ενός σχεδίου επαναλειτουργίας

3.Κινητοποιεί ενεργά τις τοπικές μας κοινωνίες που με τη στήριξη όλων των θεσμικών φορέων επιθυμούν επιτέλους μια αναπτυξιακή δράση όπως αυτή της επανεκκίνησης της ΕΝΚΛΩ.

Θα περιμέναμε η κριτική των κυρίων Θεοχάρη, Σταμάτη και όποιων άλλων συμφωνούν μαζί τους, να ήταν στη βάση της καθυστέρησης της υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού και όχι ότι πρέπει να συνεχισθούν οι πλειστηριασμοί για λόγους ‘Δημοσίου Συμφέροντος’.

 

Το Δημόσιο συμφέρον κατά τους δύο βουλευτές προφανώς ικανοποιούνταν όταν χορηγούνταν δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Διοίκηση Λαναρά το 2007 και ταυτόχρονα απολυόντουσαν εργαζόμενοι και σταματούσε η παραγωγή στα εργοστάσια. Βέβαια οι εγγυήσεις αυτές θεωρήθηκαν παράνομη κρατική ενίσχυση από την Ε.Ε. και τώρα πρέπει να εισπραχθούν από την πτωχευτική περιουσία. Μπορούν να μας πουν οι κύριοι Βουλευτές ποιοι τις υπέγραψαν, ποιοι τις χορήγησαν και ποιοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα αυτών των εγγυήσεων;

Τώρα που οι εργαζόμενοι προτείνουν σχέδιο επαναλειτουργίας οι δύο παραπάνω βουλευτές επικαλούνται Δημόσιο Συμφέρον χωρίς καν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η ίδια η πτωχευτική διαδικασία όπως εξελίσσεται εδώ και δύο χρόνια πλήττει καίρια το Δημόσιο Συμφέρον.  

Η προ-πτωχευτική αξία της περιουσίας της ΕΝΚΛΩ ήταν 160 εκ. € (αποτίμηση διεθνούς οίκου το 2010), ενώ οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν ανέρχονται στα 320 εκ. € (εργαζομένων (προηγούνται στην λίστα ικανοποίησης απαιτήσεων) 36 εκ €,  Δημοσίου 80 και πλέον εκ € , Τραπεζών 190 εκ €). Με ποιο τρόπο θα ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις; 

Οφείλουν, δε, να γνωρίζουν οι κ.κ. βουλευτές ότι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας πτωχής εταιρίας σε καθεστώς πλειστηριασμού πραγματοποιείται περίπου στο 10% της πραγματικής τους αξίας. Αυτό φυσικά είναι μία πραγματικότητα κάθε πτωχευμένης εταιρίας που οδηγείται σε αυτή τη διαδικασία και όχι μόνο της ΕΝΚΛΩ. Σε ποιο λοιπόν Δημόσιο Συμφέρον αναφέρονται οι κ.κ. Θεοχάρης και Σταμάτης; 

 

Με ποια μελέτη ο κύριος Θεοχάρης επικαλείται ότι μπορούν αυτές οι απαιτήσεις να ικανοποιηθούν; Μπορεί ως πρώην Γενικός Γραμματέας Εσόδων να μας πληροφορήσει ποια ήταν η θέση του Δημοσίου στις Συνελεύσεις πιστωτών που έγιναν το 2012 και 2014; Μήπως γνωρίζει ότι το Δημόσιο δεν όρισε ποτέ εκπρόσωπο στο συμβούλιο πιστωτών και ως εκ τούτου κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η θέση του ως βασικός πιστωτής;

Μπορεί ο κύριος Θεοχάρης και ο κύριος Σταμάτης να μας πουν συγκεκριμένα πώς θα επανακάμψει η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα;

Μάλλον με την πρόσληψη χιλιάδων δικαστικών κλητήρων, την απόλυση μερικών εκατοντάδων καθαριστριών και χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στην οποία ήταν μέλη.

Τέλος, επειδή ο κύριος Θεοχάρης επικαλέστηκε συνέλευση πιστωτών που έχει αποφασίσει πλειστηριασμούς, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των εργαζομένων, τον πληροφορούμε ότι: Στη συνέλευση του άρθρου 84 του Πτ.Κ κανείς πιστωτής (το Δημόσιο δεν παρέστη) δεν διατύπωσε πρόταση αναδιοργάνωσης της εταιρίας, για τον απλούστατο λόγο ότι για να υπάρχει τέτοια πρόταση, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατεχόντων του 60% του χρέους που στη δική μας περίπτωση είναι το Τραπεζικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι διατύπωσαν τη θέση να μην υπάρξουν πλειστηριασμοί των εργοστασιακών εγκαταστάσεων που μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας.

Εμείς, όπως είναι γνωστό, εδώ και 9 μήνες έχουμε καταθέσει στην Κυβέρνηση πλήρως κοστολογημένο σχέδιο επαναλειτουργίας που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου και να δημιουργήσει 700 και πλέον θέσεις εργασίας σε διάστημα 5 ετών, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.

Ο δικός μας αγώνας αφορά τον χρόνο εκκίνησης της επαναλειτουργίας, που είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όχι πότε θα ξεκινήσουν πάλι οι πλειστηριασμοί που φαίνεται ότι είναι επιθυμία κάποιων.

Σε αυτό τον αγώνα σύμμαχοι μας νοιώθουμε ότι είναι  όλοι οι ‘πρώην' εργαζόμενοι αυτής της χώρας όπως είμαστε και εμείς και όλοι οι συνάδελφοι άλλων πτωχευμένων εταιριών που προσπαθούν μέσα από αυτό-διαχειριστικά η συνεργατικά σχήματα να επανα-συστήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας.

 

Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων ΕΝΚΛΩ

Ηλίας Χαρίσης Πρόεδρος εργαζομένων Στενημάχου Νάουσας.

Βασίλης Κουβατλής Γ.Γ. εργαζομέμων Στενημάχου Νάουσας.

Γεώργιος Σταμπολίδης μέλος σωματείου εργαζομένων Στενημάχου Νάουσας, αναπληρωματικό μέλος Συμβουλίου πιστωτών.

Ηρακλής Σουμελίδης Πρόεδρος εργαζομένων ‘’ΚΟΛΒΛΑΝ’’ Λουτροχώρι Πέλλας.

Αθανάσιος Παπαντωνίου μέλος σωματείου εργαζομένων ΄΄ΚΟΛΒΛΑΝ΄΄ Λουτροχώρι Πέλλας, τακτικό μέλος Συμβουλίου πιστωτών.

Μάρθα Στογιαντσάκη Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στα εργοστάσια ΄΄ΜΑΡΩΝΕΙΑ΄΄ και ΄΄ΡΟΔΟΠΗ΄΄ Κομοτηνής, τακτικό μέλος Συμβουλίου Πιστωτών.

Γεώργιος Τζουγκρανάς  Γ.Γ. σωματείου εργαζομένων ΄΄ΦΑΝΚΟ΄΄  Κομοτηνής.

Ζήσης Κουκουζίκας Γ.Γ. . σωματείου εργαζομένων ΄΄ΟΤΤΟ΄΄  Αλεξανδρουπολης.

Αναστάσιος Μάναζης Γ.Γ. σωματείου εργαζομένων ΄΄ΔΟΥΔΟΣ΄΄ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστηκε 217 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ