Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 04:00

Γυναίκες πρωταγωνίστριες στην πολιτική σκηνή της Ημαθίας του 21ου αιώνα. Γεωργία Μπατσαρά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεντεύξεις:  Σοφία Γκαγκούση

 

Η Γεωργία Μπατσαρά υπήρξε μέλος της ΟΝΝΕΔ και ως φοιτήτρια, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αργότερα ως καθηγήτρια ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό ως μέλος της ΔΑΚΕ  Ημαθίας αλλά και  αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ. Παράλληλα ανέπτυξε ενεργό δράση στη Ν.Δ. Εκλέχθηκε νομαρχιακή σύμβουλος με τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη και το 2009 έγινε  Αντινομάρχης Παιδείας και Πολιτισμού. Το 2010 εκλέχτηκε περιφερειακή σύμβουλος πάλι με Καραπαναγιωτίδη  και  Ψωμιάδη. Το 2009 υπήρξε για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή. Τον Ιούνιο του  2012 εκλέχθηκε βουλευτής της ΝΔ με τον Ατώνη Σαμαρά ως τον Ιανουάριο του 2015. Η πρώτη γυναίκα βουλευτής της ΝΔ  στο νομό Ημαθίας.

 

Θα μου επιτρέψετε πριν απαντήσω στις ερωτήσεις σας να καταθέσω την άποψη του εθνάρχη μας Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική.

«Με τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο η γυναίκα, θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως και τον ανθρωπισμό υπεράνω πολιτικών ιδεολογιών». 

 

-Γυναίκα, σύζυγος, μάνα, κόρη, φίλη… πολιτικός . Πού είναι η ουσία της ζωής για σας;

Η ουσία της ζωής για μένα, είναι όλα αυτά μαζί. Γιατί όλα αυτά συνθέτουν εμένα, τα ενδιαφέροντά μου, την προσωπικότητά μου, το είναι μου. Μα  απ’ αυτό το «μαζί» θα ξεχωρίσω το «μάνα». Γιατί για μένα πάνω από όλα και όλους είναι το παιδί μου.

 

-Πόσα αποθέματα πρέπει να έχει μια γυναίκα – πολιτικός για να μπορεί να δώσει παντού και σε όλους; Τι αφήνει τελικά πιο πίσω;

Δε μετριούνται ποσοτικά τα αποθέματα. Μα όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η απάντησή μου είναι ότι πρέπει να διαθέτει ένα και μοναδικό. Αγάπη, πάθος γι’ αυτό που κάνει.

Κι εγώ πραγματικά έχω πάθος με την πολιτική, την επαφή μου με τους ανθρώπους, την κοινωνία, την προσφορά. 

Όταν η πολιτικός διαθέτει αυτό το πάθος, μπορεί να δώσει πολλά. Η δυσκολία είναι ότι πρέπει να απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι, οπότε στερεί την παρουσία της από την οικογένειά της, τα παιδιά της. Πάντως πιστεύω ότι τελικά, όλο το βάρος των πολλών υποχρεώσεων το σηκώνει μόνη της η γυναίκα, αλλά είναι και επιλογή της.

 

-Είναι πιο σύνθετο και αποτελεσματικό το γυναικείο μυαλό στα πρακτικά θέματα της διαχείρισης προβλημάτων;

Η γυναίκα διαθέτει μια πιο σφαιρική, πιο ολοκληρωμένη και πιο ευέλικτη σκέψη αλλά και συναισθηματική νοημοσύνη κι έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης και γενικότερα διαχείρισης  των προβλημάτων και αντιμετώπισης της ίδιας της ζωής, εφόσον είναι εργαζόμενη  - σύζυγος – μάνα – νοικοκυρά..

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της είχε δηλώσει ότι «αν είχαμε περισσότερες γυναίκες στα οικονομικά κέντρα λήψης  αποφάσεων, η κρίση δε θα ήταν σε τέτοιο βαθμό». Η φράση αυτή μιας πανίσχυρης γυναίκας επιβεβαιώνει ακριβώς ότι το γυναικείο μυαλό είναι πιο σύνθετο και πιο αποτελεσματικό.

 

 -Λένε ότι πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια ισχυρή σύντροφος – σύζυγος… Πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα βρίσκεται ένας άντρας και με ποιον τρόπο;

 Μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα, απαιτεί περισσότερα, έχει περισσότερες υποχρεώσεις. Πρέπει λοιπόν ο σύζυγος να αποδέχεται την επαγγελματική εξέλιξη και ανέλιξη της γυναίκας του, να είναι αρωγός και συμπαραστάτης της, να την ενισχύει σ’ αυτό που κάνει, να είναι έτοιμος να αναλάβει περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις, να μην την ελέγχει διαρκώς και να μην τη ζηλεύει.

Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν, πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα υπάρχει ένας σύζυγος που αν μη τι άλλο αποδέχεται και στηρίζει τις επιλογές της. 

Προσωπικά έτσι το βίωσα, όσο ζούσε ο σύζυγός μου και θαρρώ πως έτσι πρέπει να είναι.

 

-Εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω… Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση και εμπειρία από το σώμα των Ελλήνων ψηφοφόρων; Έχει τους πολιτικούς που του αξίζει ή αξίζει καλύτερους πολιτικούς;

Πιστεύω ότι ως λαός δεν είμαστε ακόμα πολύ ώριμος πολιτικά. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Δυστυχώς δεν ψηφίζουμε με ορθολογιστικά κριτήρια ούτε κόμματα, ούτε πρόσωπα. Ο λαϊκισμός, η παροχολογία, οι υποσχέσεις, τα χτυπήματα στην πλάτη εξακολουθούν να ασκούν γοητεία στα πλήθη. Επίσης η φιλία, η συγγένεια, αποτελούν κριτήρια πολύ ισχυρά για την επιλογή των προσώπων.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές τους πέρα από αυτά που προανέφερα λαϊκισμό, υποσχέσεις, κ.λ.π. διεξάγουν προεκλογικούς αγώνες δαπανώντας τεράστια ποσά, όσοι τα διαθέτουν, ασκώντας ίσως και πιέσεις αρκετές φορές. Όλα αυτά είναι φυσικό να οδηγούν σε επιλογές που δεν είναι ίσως και οι καλύτερες.

 

 -Τι θα κάνατε, κατ αρχάς, για τον τόπο σας (Ημαθία-Βέροια) εάν ήταν στο χέρι σας;

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά από πράγματα που θα ήθελα να γίνουν στο νομό μας ή να κάνω αν είχα τη δυνατότητα. Επειδή όμως πιστεύω βαθύτατα στον πολιτισμό μας και στην παιδεία δύο πράγματα θα αγωνιζόμουν να κάνω:

-Το δρόμο για τη Βεργίνα. Δε νοείται το 2016 η Βεργίνα να συνδέεται με τη Βέροια και την Εγνατία Οδό με αυτό το δρόμο και με τη γέφυρα του Αλιάκμονα, που αν δεν την έκανε ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής το 1958 ακόμα ο νομός θα ήταν χωρισμένος στα  δύο και έκτοτε δε μπήκε ούτε ένα καρφί που λέει και ο λαός μας.

-Ένα τμήμα Πανεπιστημίου ή ερευνητικού κέντρου μελετών των ελληνιστικών χρόνων και γενικότερα της κλασικής περιόδου.

 

-Τι σας απογοητεύει και τι σας ενθουσιάζει στη συμπεριφορά και τη λειτουργία των συμπολιτών σας αλλά και των συναδέλφων σας;

Πιστεύω ότι αυτός ο τόπος έχει υπέροχους ανθρώπους, οι οποίοι δυστυχώς προδόθηκαν πολλές φορές από τους πολιτικούς τους. Βέβαια σε μια κοινωνία υπάρχουν οι καλοί, οι κακοί, οι έντιμοι, οι ευγνώμονες, οι αχάριστοι κ.λ.π. Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι η υποκρισία και η αχαριστία και δυστυχώς τις συνάντησα και τις δύο. Αλλά αυτός είναι ο κόσμος δεν απογοητεύομαι. Όσον αφορά τώρα τους συναδέλφους μου βουλευτές καταθέτω ότι το κοινοβουλευτικό περιβάλλον είναι πολύ σκληρό και ανταγωνιστικό. Θέλει αντοχές. Παρόλα αυτά συναντάς πολλούς αξιόλογους, ανώτερους ανθρώπους.

 

-Το πιο «τρελό» ρουσφέτι που σας ζήτησαν;

Θυμάμαι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, τρόφιμος του γηροκομείου, μου ζήτησε να παρέμβω στη διοίκηση του γηροκομείου για να του παραχωρηθεί κρεβατοκάμαρα για να είναι με την αγαπημένη του ηλικιωμένη. Ή να μεσολαβήσω για επανένωση ζευγαριών, προξενιά κ.α. Ηχούν βέβαια αστεία όλα αυτά, αλλά για τους ανθρώπους που τα βίωναν ως προβλήματα ήταν πολύ σοβαρά. Βλέπετε οι πολίτες θεωρούν ότι ο βουλευτής μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι γνωστή άλλωστε η φράση για τους πολιτικούς… εσύ αν θέλεις μπορείς… ή εκεί που θέλετε… μπορείτε. Δε μιλάμε τώρα βέβαια για διορισμούς… μεταθέσεις… αποσπάσεις αυτά ως αιτήματα είναι καθημερινότητα. Γιατί δυστυχώς αυτά δίδαξε ο παλαιοκομματισμός.

 

-Το πιο κολακευτικό κομπλιμέντο που σας έκαναν;

Ο κόσμος θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του λέει πολλά. Δεν πολυδίνω σημασία, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν έχω ανάγκη από τον καλό λόγο, την καλή κουβέντα. Για να είμαι ειλικρινής γοητευόμουν και γοητεύομαι περισσότερο όταν μου λένε κολακευτικά λόγια για το παιδί μου παρά για μένα.

 

-Σας κλείνουν το μάτι με νόημα ζητώντας σας  χάρες με το ..αζημίωτο;

Κι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Ο κόσμος έτσι έχει μάθει. Δύσκολο να αποβάλλει συνήθειες ετών. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους, για να μην παρερμηνευτούν τα λεγόμενά μου. Υπήρξαν όμως και πιστεύω πως θα υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις. Το θέμα είναι πόσο αντιστέκεται ο πολιτικός σε όλα αυτά. Πόσο ισχυρές αρχές και αξίες κουβαλάει μέσα του. Εγώ αντιστάθηκα και θα συνεχίσω να αντιστέκομαι κι ας είμαι σήμερα οικονομικά χαμένη απ’ την πολιτική. Μ’ ενδιαφέρει η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου.

 

-Μπορεί να μην τόλμησαν να σας το πουν καταπρόσωπο, αλλά νοιώσατε κάποια στιγμή να σκέφτονται για σας ,ως γυναίκα πολιτικό, «άντε στην κουζίνα σου κυρά μου;»

Υπάρχουν πολλοί ακόμα που πιστεύουν ότι η γυναίκα είναι για το σπίτι, οι άνδρες για την πολιτική. Παρά τις σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, για τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης ενάντια στις γυναίκες, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει αναλλοίωτη.

Οπότε είναι φυσικό να σου πει κάποιος ή να υπονοεί «άντε στην κουζίνα σου κυρά μου», «τηγάνισε καμιά πατάτα… κοίτα το παιδί σου και άσε την πολιτική» και άλλα τέτοια. Απλά άλλοτε κάνω ότι δεν ακούω άλλοτε τα αντιμετωπίζω με χιούμορ. Ο σεξισμός υπάρχει έντονα στο χώρο της πολιτικής. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα.

 

-Η εξουσία στην υπηρεσία του λαού ή ο λαός στην υπηρεσία της εξουσίας; Τι από τα δύο συμβαίνει σήμερα;

Η πολιτική και οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση του λαού. Η αίγλη που είχε παλαιότερα ο πολιτικός, ο βουλευτής υπουργός δεν υπάρχουν πια. Ο λαός θεωρεί υπεύθυνους για την κρίση τους πολιτικούς, και εν μέρει όχι άδικα, και από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να πάρουν σκληρά μέτρα, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση που προκαλεί την αγανάκτηση του λαού.

 

-Είναι γλυκό το ποτό της… εξουσίας;

 Παραθέτω το γνωστό απόφθεγμα «το  χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς!» και τη φράση του εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή «Για να κυβερνήσω με δικαιοσύνη, στέγνωσα την ψυχή μου…». Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το θέμα απαιτεί μεγάλη συζήτηση… κι επειδή ο Καβάφης είναι αγαπημένος μου ποιητής θα σημειώσω τούτο… που ισχύει για μένα… Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Ετσι σοφός που έγινε, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

 

-Και μετά την πολιτική τι;

Η ζωή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με την πολιτική. Άλλωστε κάποια στιγμή κλείνει ένας κύκλος… ανοίγει κάποιος άλλος. Αρκεί να είσαι έτοιμος και να ξέρεις πότε πρέπει να κλείσεις τον κύκλο.

Να αποχαιρετήσεις την Αλεξάνδρεια που χάνεις, σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι… 

 

-Τι θα σημειώνατε στο προσωπικό σας ημερολόγιο, με κεφαλαία γράμματα, ως μότο  ζωής σας;

Γιούλα, ψηλά το κεφάλι! Προχωράμε…

 

Διαβάστηκε 501 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στο ζήτημα της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας θεωρείτε ότι: