Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 20:24

Στον ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις, μετακινήσεις και άλλα Ουρσουζίδης, Αντωνίου και Χειμώνας

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνάντηση με την προϊσταμένη του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ Μαρία Παπά και την τμηματάρχη εκτιμήσεων Αλεξάνδρα Καρακώστα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου και Γιώργος Ουρσουζίδης, μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας Σάκη Χειμώνα.

Κατά τη συζήτηση από τα στελέχη του ΕΛΓΑ τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού,  ειδικότερα την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης της χρήσης των ιδιόκτητων μεταφορικών μέσων για  την εκτέλεση των εκτιμήσεων, καθώς και  την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης για την «εκτός έδρας» εργασία, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχή τους από τις διαδικασίες εκτίμησης για αρκετό χρονικό διάστημα.  Ήδη για φέτος έχουν κατατεθεί 27.000 δηλώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30.000 (όψιμες ποικιλίες, ακτινίδια και επανασπορά βάμβακος) μέχρι το τέλος της περιόδου. Με κάθε δυνατό τρόπο και  μέσο οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, όπως ειπώθηκε, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, εφαρμόζοντας τον κανονισμό του οργανισμού, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν. 

Από την πλευρά τους οι βουλευτές και ο περιφερειακός σύμβουλος έθεσαν:

● Το ζήτημα της μη έγκαιρης εκτίμησης των ζημιών σε πολλές ποικιλίες ροδάκινων - λόγω των γνωστών προβλημάτων - και ζήτησαν την εξάντληση κάθε δυνατότητας διασταλτικής εφαρμογής του κανονισμού, ώστε να μην αδικηθούν οι παραγωγοί, αφού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

● Οι ήδη χαρακτηρισμένοι «θύλακες» ανά τον νομό, που επλήγησαν από παγετό, να αποζημιωθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, εξαντλώντας επίσης κάθε δυνατότητα διασταλτικής εφαρμογής του κανονισμού, για τον ίδιο λόγο.

● Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που επλήγησαν από χαλαζόπτωση.

● Για τις υπόλοιπες περιοχές που υπήρξε δραστική μείωση παραγωγής, διερευνάται από ειδική επιτροπή του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η αιτιολόγηση της ζημίας σε λόγους που ανάγονται στο φαινόμενο της «κλιματικής αλλαγής», ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς.- Εναλλακτικά ένταξη και  αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ. 

 

Κατά το σχετικό δελτίο τύπου, τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όσο και από τους βουλευτές και τον σύμβουλο Περιφέρειας, ρητά δηλώθηκε, ότι θα καταβληθεί  προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω ζητήματα, σε πνεύμα λογικής και ειλικρίνειας.

Διαβάστηκε 232 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.