Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 15:32

Ζωηρή συζήτηση στο Επιμελητήριο για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας. Βοργιαζίδης: Πολλαπλασιάζεται ο χώρος ευθύνης της αρχαιολογίας. Τζιτζικώστας: Να μην προχωρήσει το υπουργείο

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με σημαντικό νέο στοιχείο επί του θέματος της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας την πρόθεση του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά να επισκεφθεί τη Βέροια, προκειμένου να συζητηθεί η ανησυχία και ο προβληματισμός των φορέων της πόλης, όπως εκφράστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Αντωνίου, ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας. Κλείνοντας τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου πρότεινε την από κοινού επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία δήμου και αρχαιολογίας, αν θέλουν υπό την εποπτεία του Επιμελητηρίου.

Πρόταση να μην προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού στην αλλαγή του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη της Βέροιας έκανε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, απορρίπτοντας όλες τις αλλαγές που προτείνει το σχέδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ζητώντας να έλθουν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού στη Βέροια και να συζητήσουν με τους φορείς.

«Ένα υπουργείο θα μας πει ερήμην όλων των φορέων πώς θα διαμορφώσουμε την κοινωνία; Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας. Υπάρχει δημοκρατία…» σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να συνυπολογιστεί η οικονομική συγκυρία και το αν σηκώνει ένα ακόμη οικονομικό βάρος η πόλη. Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε επίσης τους παριστάμενους βουλευτές και τον αρχηγό κόμματος (Θεοχαρόπουλο) να φέρουν το θέμα στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, που μίλησε για ακατανόητη βιασύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας ως προς τη διοργάνωση από της σαββατιάτικης ημερίδας, «χωρίς ψυχή», όπως είπε. «Η παρουσία των φορέων σήμερα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος» τόνισε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα στην πόλη εντείνεται από την επέκταση, το άνοιγμα της έκτασης και τον πολλαπλασιασμό του χώρου, με το ίδιο προσωπικό, που σημαίνει ότι δεν θα αντεπεξέλθει η αρχαιολογική υπηρεσία.

 

Στην αρχική της τοποθέτηση η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη επανέλαβε την επιχειρηματολογία που ανάπτυξε στην ημερίδα του μουσείου των Αιγών, κάνοντας λόγο για ακατανόητη φασαρία, που οφείλεται στην άγνοια των ενδιαφερομένων. «Δεν είναι καθόλου μια προσωπική ιστορία. Είναι μια υπηρεσιακή μας υποχρέωση με βάση τη νομοθεσία» σημείωσε.

 

Σκληρό ψήφισμα των φορέων

Τις ανησυχίες τους και την πλήρη διαφωνία τους με το σχέδιο της Αρχαιολογίας εξέφρασαν οι φορείς της πόλης, καταθέτοντας ψήφισμα με καταγγελία των προθέσεων της τοπικής αρχαιολογίας και απόρριψη των αλλαγών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με ενέργειες που διαταράσσουν τις ισορροπίες και προειδοποιώντας το υπουργείο να μην προχωρήσει. Ζητούν τέλος την επανεξέταση του ζητήματος.

Στο ομόφωνα ψήφισμά τους οι φορείς της πόλης αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Καταγγέλλουμε τις προθέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και στεκόμαστε στο πλευρό των παραγωγικών τάξεων, της τοπικής αγοράς, των επαγγελματιών, των αγροτών, ακόμα και των εργαζομένων στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και των απλών συμπολιτών μας.

Απορρίπτουμε όλες τις επιχειρούμενες ανατροπές του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε ενέργεια που διαταράσσει την ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή.

Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας σε αυτές.

Προειδοποιούμε για τα αποτελέσματα μιας δυσάρεστης εξέλιξης χωρίς να ληφθεί υπόψη η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση να μη προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη.

Καλούμε όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές, όλους τους υποψηφίους βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας να πάρουν δημόσια θέση.

Καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθούν στο πλάι και να αγωνιστούν, με όποια μέσα και τρόπους συναποφασίσουμε, μέχρι την τελική δικαίωσή μας.

Ενημερώνουμε ότι όλη η πόλη κι όλοι οι ενεργοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι αντίθετοι με τις βουλές και τις ενέργειες αυτές και θα αντιδράσουν και τώρα και στο μέλλον με όλους τους τρόπους κι όλα τα προσφερόμενα μέτρα.

Απαιτούμε τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως αυτή της αναοριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Επικράτεια, οι οποίες οδηγούν σε μείωση και απαξίωση της περιουσίας, να αποζημιώνονται ανάλογα.

 

Στις τοποθετήσεις οι βουλευτές σημείωσαν μεταξύ άλλων:

Θεοχαρόπουλος: Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση σ’ αυτό το ζήτημα. Με όλους τους φορείς απέναντι κάτι λάθος γίνεται. Πολιτικό το θέμα. Να ξεκινήσει από την αρχή, να το πάρουμε αλλιώς.

Καρασαρλίδου: Εξαιρετικό το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Έκκληση για καλή συνεργασία.

Αντωνίου: Υπάρχει διάθεση από τον υπουργό Πολιτισμού να έλθει στη Βέροια για να ξεκινήσει διάλογος.

Ουρσουζίδης: Εφόσον τηρθούν οι όροι που θέτει το υπουργείο, είναι στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο της Εφορείας. Πρέπει να προχωρήσουμε.

 

Βεσυρόπουλος: Δημιουργία τετελεσμένων από την κυβέρνηση. Κάτι δεν πάει καλά. Να ξεκινήσει διάλογος, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός, στο δημοτικό συμβούλιο και στους φορείς. Ακραία είναι η εφαρμογή του νόμου.

Διαβάστηκε 848 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις