Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 03:11

Προς κάθε αρμόδιο - Οι αγροτικές αποζημιώσεις, το αγροτικό εισόδημα και η ανάπτυξη του τόπου

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Τα μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας που διαπιστώνονται στον ΕΛΓΑ, ως κατ εξοχήν θεσμοθετημένου φορέα για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, απασχολούν την επικαιρότητα ως αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων και ενασχολήσεων, σε μια εποχή όπου οι αγρότες χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ακόμη για την απώλεια  της παραγωγής τους,  υποχρεώνονται εκ του δραματικού τους υστερήματος σε νέες δυσβάσταχτες δαπάνες, για την νέα καλλιεργητική χρονιά με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής. 

Εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων εκφράζονται οι διαβεβαιώσεις για την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών αποζημίωσης. Όσο όμως και εάν δεν υπάρχει πρόθεση αμφισβήτησης για το ειλικρινές των υπηρεσιακών διαβεβαιώσεων, η πραγματικότητα είναι ότι ήδη  ο αγροτικός κόσμος βαρύνεται με δραματική μείωση του εισοδήματος του, πράγμα το οποίο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική του ικανότητα. 

Από το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του αγοραστικού κοινού στην περιφέρεια περιλαμβάνει  τους ασχολούμενους με την πρωτογενή παραγωγή, ανακύπτει και η εμφανής κάμψη της τοπικής αγοράς, στην οποία μετακυλίεται σημαντικό μέρος από τις συνέπειες της μεγάλης καθυστέρησης των αγροτικών αποζημιώσεων.

Ολόκληρη η περιοχή έχοντας κατεξοχήν αγροτικό χαρακτήρα, βασίζει την οικονομική της επιβίωση και προοπτική στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό εισόδημα. 

Χωρίς τη διασφάλιση αυτών, ούτε δευτερογενής παραγωγή μπορεί να υπάρξει, ούτε η αγορά μπορεί να κινηθεί, ούτε τα ελεύθερα επαγγέλματα μπορεί να επιβιώσουν. 

Σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αναπτυξιακή προοπτική για την περιφέρεια.

Η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να μπορέσει στοιχειωδώς να σταθεί η οικονομία του τόπου  και να  ενθαρρυνθούν αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα. 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες που διαπιστώνονται, δεν προκαλούν συνεπώς πρόβλημα μόνο στον αγροτικό πληθυσμό. Αποτελούν υπονόμευση της  οικονομικής προοπτικής ολόκληρης της περιφέρειας.

Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να υπάρξει συνεχής επαγρύπνηση με  συντονισμένες και ισχυρές πιέσεις από το σύνολο των παραγόντων του τόπου, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά. 

Η απλές διαπιστώσεις του προβλήματος και οι υποσχέσεις για την επίλυσή του, δεν επαρκούν. Απαιτείται επίμονος διεκδικητικός  αγώνας στον οποίο πρέπει  να στρατευτούν δυναμικά και συντονισμένα  όλες οι δυνάμεις του τόπου.

 

Διαβάστηκε 298 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ