Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 03:13

Egno Επιστήμη, για τον ΛΑΟ

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Α. Ζώκος*

(επικοινωνία Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

 

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα ασχοληθούμε: με ένα θέμα που σχετίζεται με τον εγκέφαλο, με δυο ζητήματα που αφορούν τις τεχνολογίες του μέλλοντος - κβαντικοί υπολογιστές και υπεραγωγιμότητα - και θα ενημερωθούμε για τις τελευταίες προσπάθειες της Ευρώπης και της Ρωσίας για να μελετήσουν τον πλανήτη Άρη. 

 

Για την εγκεφαλική ατροφία

Η εγκεφαλική ατροφία ως φυσιολογική διεργασία ή αλλιώς η φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου αναγνωρίζεται, τα τελευταία χρόνια, από πολλούς επιστήμονες ως ξεχωριστή οντότητα, η μελέτη της οποίας συνιστά τη Νευρολογία της γήρανσης (Neurology of Aging). Με άρθρο της στο egno.gr, η επίκουρος Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ, από την Α΄ Νευρολογική κλινική ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Ευφροσύνη Κουτσουράκη, επιχειρεί να συμβάλει στην βαθύτερη γνώση μας για ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζεται σε πολλούς συνανθρώπους μας. 

Η εγκεφαλική ατροφία ως φυσιολογική διεργασία ή αλλιώς η φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου βασίζεται στο μηχανισμό της απόπτωσης. Απόπτωση ονομάζεται ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που εκφράζει τη ρυθμιζόμενη ενεργοποίηση ενός προϋπάρχοντος προγράμματος θανάτου κωδικοποιημένου στο γενετικό υλικό. Σήμερα, εκτός από την απόπτωση ως είδος θανάτου θεωρείται και η νέκρωση. 

Πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν εξέχοντα παραδείγματα δραστήριων ανθρώπων σε μεγάλη ηλικία, ωστόσο, αναφέρονται σε ανθρώπους που είχαν ήδη μεγαλουργήσει από την πρώιμη ενήλικο ζωή τους και έτσι συνέχισαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Είναι αλήθεια ότι το καινούριο, το πρωτότυπο και το πρωτοποριακό σπανιότατα ξεκινάει μετά την ηλικία των 40 ετών όπως επίσης είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε και καλλιεργούμε τις νοητικές μας δυνατότητες τόσο λιγότερη εγκεφαλική ατροφία παρουσιάζουμε ως φυσιολογική διεργασία που συνοδεύει το γήρας. Περισσότερα στο egno.gr.

 

Κβαντικοί Υπολογιστές: Όλο και πιο κοντά στην κατασκευή τους

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), στην Αυστραλία, δημιούργησαν ένα νέο κβαντικό bit, μια νέα κβαντική στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας, που παραμένει σε σταθερή υπέρθεση δέκα φορές περισσότερο από ότι είχε επιτευχθεί προηγουμένως. Αυτό επεκτείνει δραματικά τη χρονική διάρκεια κατά την οποία θα μπορούσαν να εκτελούνται υπολογισμοί σε ένα μελλοντικό κβαντικό υπολογιστή πυριτίου. Το νέο κβαντικό bit, αποτελούμενο από το σπιν ενός ατόμου σε πυρίτιο και συνδυαζόμενο με ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο – αποκαλείται «ενδεδυμένο qubit» – διατηρεί κβαντική πληροφορία για πολύ περισσότερο από ότι ένα «μη ενδεδυμένο» άτομο, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κατασκευή και λειτουργία των υπερισχυρών κβαντικών υπολογιστών στο μέλλον. Καθώς η συσκευή κατασκευάστηκε με την τυπική τεχνολογία πυριτίου, το αποτέλεσμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή ισχυρότατων και αξιόπιστων κβαντικών επεξεργαστών βασισμένων επάνω στην ίδια κατασκευαστική διαδικασία που ήδη χρησιμοποιείται στους σημερινούς υπολογιστές. Διαβάστε περισσότερα και δείτε σχετικό video στο egno.gr.

 

Υπεραγωγιμότητα: Γνωρίζουμε καλύτερα τους μηχανισμό της 

Ερευνητές στο Εργαστήριο Ames [πόλη της πολιτείας της Iowa, των ΗΠΑ] του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και τα συνεργαζόμενα ιδρύματα διεξήγαγαν συστηματική έρευνα πάνω στις ιδιότητες της νεότερης οικογένειας μη-συμβατικών υπεραγώγιμων υλικών, που βασίζονται σε ενώσεις σιδήρου. Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να ανακαλύψει νέα υπεραγώγιμα υλικά με μοναδικές ιδιότητες. Οι ερευνητές συνδύασαν καινοτόμο ανάπτυξη κρυστάλλου, υψηλή ευαισθησία μαγνητικών μετρήσεων και ελεγχόμενη εισαγωγή διαταραχών, μέσω βομβαρδισμού με ηλεκτρόνια, για να δημιουργήσουν και να μελετήσουν μια ολόκληρη σειρά συνθέσεων σε μια κατηγορία υπεραγωγών με βάση το σίδηρο. Βρήκαν ότι οι βασικές θεμελιακές ιδιότητες - θερμοκρασία μετάβασης και βάθος διείσδυσης μαγνητικού πεδίου - αυτών των σύνθετων υπεραγωγών εξαρτώνται από τη σύνθεση και το βαθμό της διαταραχής στην δομή του υλικού. Περισσότερα στο egno.gr.

 

Στο δρόμο για τον Άρη έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε

Η αποστολή της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και της  Roscosmos (Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος) είχε ξεκινήσει από τη Γη πολλούς μήνες νωρίτερα. Η αποστολή ονομάστηκε ExoMars 2016 και συνίσταται από ένα όχημα το οποίο θα περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Άρη και ονομάζεται Trace Gas Orbiter (TGO) και από μια συσκευή, με το όνομα Schiaparelli, που προγραμματίστηκε να διεισδύσει, να κατεβεί και να προσεδαφιστεί στον πλανήτη. 

Στόχος της αποστολής του TGO είναι η λεπτομερέστερη καταγραφή των ατμοσφαιρικών αερίων του Άρη με ιδιαίτερη προσοχή στο μεθάνιο, με την ελπίδα να προσδιοριστεί αν η προέλευσή του ήταν από γεωλογική ή βιολογική πηγή. Το TGO επίσης θα απεικονίσει την επιφάνεια του Άρη και θα ερευνήσει για παγωμένο νερό τόσο επάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Από την άλλη μεριά, η κάψουλα Schiaparelli σχεδιάστηκε για να ελέγξει νέες βασικές τεχνολογίες για την προετοιμασία της συμμετοχής της ESA σε επόμενη αποστολή στον Άρη. Ο TGO, ως τροχιακό όχημα σχεδιάστηκε να λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την αναμετάδοση των δεδομένων, για αυτή αλλά και για μελλοντικές αποστολές, ανάμεσα στον κόκκινο πλανήτη και τη Γη. 

Ουσιαστικά δεδομένα που εστάλησαν από το όχημα Schiaparelli, κατά την κάθοδό του προς την επιφάνεια του Άρη, προς το τροχιακό μητρικό σκάφος αναλύονται από τους ειδικούς στην Γη. Προηγούμενες ενδείξεις από επίγειες και διαστημικές συσκευές, δείχνουν ότι τα περισσότερα βήματα της εξάλεπτης καθόδου του Schiaparelli στην επιφάνεια του Άρη μέσω της ατμόσφαιράς του, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επιβράδυνση μέσω της ατμόσφαιρας, η ανάπτυξη του αλεξίπτωτου και η απόρριψη της ασπίδας θερμότητας.

Τα σήματα που καταγράφονταν όμως σταμάτησαν λίγο πριν το όχημα ακουμπήσει στην επιφάνεια. Τι συνέβη; Οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν μια άκρη από την επεξεργασία των νέων δεδομένων. Φαίνεται πως η εκτίναξη της πίσω ασπίδας θερμότητας και του αλεξίπτωτου να έχουν συμβεί λίγο νωρίτερα από ότι αναμένονταν, αλλά αυτό θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης. Ίσως το άλλο ΣΚ σας έχουμε περισσότερα.

 

*Δάσκαλος Φυσικής, 

Επιστημονικός Υπεύθυνος ιστοσελίδας

 για την Επιστήμη: egno.gr

Διαβάστηκε 261 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις