Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 03:31

Γ. Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν ζητάμε παράταση

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται, τουλάχιστον ως πρώτη πράξη, να ζητήσει παράταση του προγράμματος που απορρίπτει, ούτε να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα, «μια σαθρά δομημένη Επιτροπή, εντεταλμένη για τον έλεγχο του προγράμματος που απορρίπτουμε» είναι οι ειδήσεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Ντάισελεμπλουμ, το ύφος του οποίου πρόδιδε προβληματισμό -αν όχι εκνευρισμό. 

Γεγονός που επίσης σχολιάστηκε ως ενδεικτικό του κλίματος είναι και η μη παρουσία του προέδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση. 

Επισήμως πάντως ο Γ.Ντάισλμπλουμ μίλησε για εποικοδομητικές συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε ωστόσο να συνδέσει την όποια ευρωπαϊκή στήριξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και να τονίσει ότι «μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου». Απέφυγε δε οποιαδήποτε δέσμευση για παράταση του προγράμματος ή λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας για όλα αυτά στο άμεσο μέλλον και πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση που «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επίσκεψή του στην Αθήνα μιλώντας για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, «η οποία θα αποτελέσει τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της Ευρώπης στο σύνολό της».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για εξαιρετικό κλίμα στη συνάντησή τους, στην οποία -όπως είπε- τέθηκε σειρά ζητημάτων και δόθηκε έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός ευρωζώνης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται προς όφελος των λαών της.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι παρουσίασε εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και την αποφασιστικότητα για ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα ελαχιστοποιήσει την έλλειψη εσόδων που πλήττει βάναυσα τη χώρα.

«Αναφέρθηκα επίσης στην εγγύηση που η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει στους Έλληνες και στους ευρωπαίους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα το διηνεκές» πρόσθεσε ο υπουργός. 

Επιπλέον, είπε ο κ. Βαρουφάκης, συζητήσαμε για το χρονοδιάγραμμα που θα πορευτούν οι διαδικασίες μεταξύ κυβέρνησης και ευρωζώνης. Ωστόσο για το θέμα αυτό ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο Γ.Ντάισελμπλουμ αργότερα και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν πιθανές λύσεις, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για παράταση του προγράμματος ή άλλη μέθοδο και ότι εναπόκειται κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση και τις προτάσεις της. Είπε πάντως ότι πριν τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί και ισχύει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν ληφθεί αποφάσεις. Πριν δώσει τον λόγο στον Γ.Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους». 

Η κυβέρνηση δεν ζητά παράταση,

 δεν συνεργάζεται με τρόικα

Με το Βερολίνο και τον Β.Σόιμπλε να επισημαίνει το πρωί της Παρασκευής ότι επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και την παράταση του προγράμματος να λήγει τον Φεβρουάριο, οι δύο ερωτήσεις που επιτράπηκε να υποβληθούν στους κ.κ Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη δεν θα μπορούσαν να αφορούν κάτι άλλο από τι θα γίνει με το πρόγραμμα, εάν θα δοθεί νέα παράταση και τι προτίθεται να κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.«Δεν μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις αλλά δεν καταλήξαμε σε αποφάσεις» είπε αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αντίθετα, απολύτως ξεκάθαρος ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε στη βάση της αμφισβήτησης της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος, και «η πρώτη πράξη λοιπόν της κυβέρνησης δεν θα είναι η απόρριψη αυτής της λογικής της αμφισβήτησης μέσα από αίτημα για παράταση του προγράμματος» προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους, αποφεύγοντας εντάσεις και συγκρούσεις, για την αναγκαιότητα νέας συμφωνίας, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. Επιμένοντας οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Ντάισελμπλουμ σε ενδεχόμενο παράτασης ποια θα ήταν η διάρκεια της, με ποιον θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις αφού η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την τρόικα, εάν προγραμματίζονται μέτρα για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, αλλά και ποια η θέση της ευρωζώνης σχετικά με την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.Ενοχλημένος ο κ. Ντάισελμπλουμ αφού παρατήρησε ότι οι ερωτήσεις αυτές είναι πολλές και δεν προλαβαίνει να τις απαντήσει, αρκέστηκε να πει ότι «το πρόγραμμα έχει παραταθεί και πριν λήξει η παράταση θα αποφασίσουμε για το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά δε την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και αυτή λέγεται Eurogroup».

Διαβάστηκε 236 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις