Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 06:33

Το υπερβολικό κόστος για τη νόμιμη μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης αυξάνουν τη μαύρη εργασία

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές χάνει το κράτος μόνο στις γεωργικές απασχολήσεις της Ημαθίας, λόγω των γραφειοκρατικών στρεβλώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες εκτόξευσαν δραματικά το κόστος των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία η «μαύρη» εργασία στον πρωτογενή τομέα!

 

Το 2011 ζητήθηκαν από τους φορείς της περιφερειακής μας ενότητας 7.797 μετακλητοί εργάτες, εξάμηνης απασχόλησης, εγκρίθηκαν 6.841 και τελικά ήλθαν για νόμιμη εργασία 4.767. Οι αντίστοιχοι, νόμιμοι, εργάτες γης το 2014 ήταν μόλις 223!

 

Φυσικά δεν λιγόστεψαν οι ανάγκες για εποχική εργασία στις παραγωγές μας, απλά η συντριπτική πλειοψηφία των, Αλβανών κυρίως, εργατών έρχονται με τουριστική βίζα, δουλεύοντας παράνομα, με τον κίνδυνο εξοντωτικών προστίμων στους παραγωγούς, αφού τα πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ!

 

Το ρίσκο μεγάλο, αλλά και το σημερινό κόστος μετάκλησης εξωπραγματικό για την εποχή.

 

Για έναν μόνο μετακλητό χρειάζεται η προκαταβολή πάνω από 600 ευρώ ( 150 ευρώ ηλεκτρονικό παράβολο, 370 ευρώ το πρώτο δίμηνο ασφάλισης και το κόστος της βίζας), χρήματα που δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια στους αγρότες μας, οι οποίοι έχουν υποστεί διαδοχικά πλήγματα από τις θεομηνίες των περασμένων ετών, αλλά και το ρωσικό εμπάργκο.

 

Αναζητείται κοινός νους για τους σημερινούς κυβερνώντες. Απαιτούμενη προϋπόθεση να βγουν ωφελημένοι αγρότες-συνεταιρισμοί-εργαζόμενοι-κράτος είναι να αφουγκραστεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τις θέσεις των αγροτικών μας φορέων.

 

Η καθιέρωση ενός λογικού εργοσήμου, προϋπολογισμένου στο 10% του μηνιαίου ημερομισθίου των εργαζομένων, η μείωση του παραβόλου στα 50 ευρώ, η μη καταβολή χρημάτων για τη βίζα των Αλβανών εργατών γης, που διαθέτουν διαβατήρια με βιομετρικά στοιχεία, όπως προβλέπει άλλωστε η συνθήκη Σένγκεν, θα δώσει οικονομικές ανάσες στον πρωτογενή τομέα της Ημαθίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, γεμίζοντας παράλληλα τα κρατικά ταμεία με ζεστό χρήμα. Σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει πλήρης ασφυξία στο…θησαυροφυλάκιο του κ.Βαρουφάκη!

 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Χρήστος Γιαννακάκης βρίσκεται στην Αθήνα για το φλέγον αυτό ζήτημα, μεταφέροντας την ομόφωνη θέση της Π.Ε Ημαθίας, της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και των αγροτικών μας συλλόγων.

 

Ελπίζουμε ότι, σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές, θα υπάρξει άμεση λύση.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης

Διαβάστηκε 210 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις