Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 19:34

Πρόεδρος Γιαννακοχωρίου Vs Άγγελου Τόλκα: Ποια παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια πληρούνται με σχολείο και χωριό ερημωμένο;

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Στα όσα προ ημερών υποστήριζε ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Άγγελος Τόλκας για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων στην Ημαθία απαντά με επιστολή του στο laos-epea.gr o πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιαννακοχωρίου Θόδωρος Θεοδοσιάδης. Αναφέρει:

 

"Με έκπληξη διάβασα την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου άρθρο της ιστοσελίδας  laos-epea.gr αναφερόμενο σε ανάρτηση του πρώην Υφυπουργού της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και πρώην βουλευτή Ημαθίας κ. Άγγελου Τόλκα με τίτλο “Μια μικρή ιστορία”. Αναφερόμενος ο κ. Τόλκας στις συγχωνεύσεις των σχολείων που έγιναν επί θητείας του διατείνεται ότι έγινε χρήσιμος (!) και νιώθει δικαιωμένος (!) με την τότε στάση του όσον αφορά τα σχολεία της Ημαθίας που συγχωνεύτηκαν.

Θα ήθελα λοιπόν να του πω και εγώ, ως Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιαννακοχωρίου Νάουσας, “Μια μικρή ιστορία” για την κατάσταση που δημιούργησε η ανεπάρκειά του να προστατέψει, όπως όφειλε, το δημοτικό σχολείο της κοινότητας Γιαννακοχωρίου από το κλείσιμο του το 2011.

Αν λοιπόν για τον κ. Τόλκα είναι “ικανοποιητική  πραγματικότητα του 2015” η κατάσταση του ερημωμένου σχολείου του Γιαννακοχωρίου, με τα παιδιά του χωριού να πρέπει από τις 7:00 το πρωί να περιμένουν σε άθλιες καιρικές συνθήκες το αστικό λεωφορείο για να μεταβούν στο δημοτικό σχολείο της Μαρίνας, όπου θα μεταφερθούν ασυνόδευτα, μέσα από μια διαδρομή 6 χλμ. πολύ επικίνδυνη τον χειμώνα με την ομίχλη και τις παγωνιές και όπου το μάθημα ξεκινάει στις 8:15 (δηλ. σε μία ώρα και ένα τέταρτο μετά) και το μεσημέρι που σχολάνε από το σχολείο να επαναλαμβάνεται η ίδια ταλαιπωρία, να του δώσουμε τα συγχαρητήρια μας!

Αυτή είναι η ισότητα που διατείνεται ότι εξασφάλισε στα παιδιά του χωριού μας;

Δεν του επιτρέπεται να συγκρίνει ένα παιδί που μένει στην πόλη με ένα παιδί που μένει στο χωριό μας, γιατί τα παιδιά του χωριού μας είναι υποχρεωμένα να χάνουν συνολικά τουλάχιστον δύο ώρες από το διάβασμα τους , από την ξεκούραση τους και από το παιχνίδι τους για να πηγαίνουν πέρα δώθε, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια τους,  γιατί πολύ απλά η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας δεν μπόρεσε να τους εξασφαλίσει το αυτονόητο, έναν δάσκαλο στο χωριό τους.

Και αν γίνει λόγος και για τα παιδιά των μικρότερων τάξεων, τότε η ταλαιπωρία καταλαμβάνει και τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι χάνουν ώρα από την εργασία τους και επιβαρύνονται οικονομικά με βενζίνες πηγαινοφέρνοντας οι ίδιοι καθημερινά τα παιδιά τους στο σχολείο.

Όσο δε για το σχολείο του Γιαννακοχωρίου; Ένα σχολείο ερημωμένο, ένα χωριό ερημωμένο, δίχως εθνικές εορτές και επετείους, δίχως παρελάσεις, δίχως αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Ένα χωριό δίχως παιδιά, δίχως ζωή.

Ποια παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως διατείνεται ο πρώην Υφυπουργός, πληρούνται με την ως άνω κατάσταση;

Πραγματικά λυπάμαι για τον κ. Τόλκα. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Ευχή των κατοίκων του χωριού μας και δική μου είναι τέτοιοι “χρήσιμοι” πολιτικοί να μην ξαναεκλεγούν από τον λαό."

Διαβάστηκε 1016 φορές

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου
    Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2015 00:59 δημοσιεύθηκε από Κωνσταντίνος Α. Ζώκος

    Από τους κυρίους Τόλκα και Θεοδοσιάδη τίθεται ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τελείως λανθασμένο τρόπο. Η υπόθεση της διευθέτησης των σχολικών μονάδων σε μια περιοχή είναι μια αρκετά σύνθετη αλλά όχι άλυτη εξίσωση. Είναι σύνθετη επειδή οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν είναι πολλές και όχι τόσο απλές. Ωστόσο ο χειρότερος τρόπος να προσεγγιστεί η λύση σίγουρα δεν είναι η υπερφίαλη συλλογιστική του πολιτικού που "τα κάνει όλα σωστά", ούτε όμως και η αντιπολιτευτική λογική του μίζερου πολιτικού και καθόλου παραγωγικού αντι-λόγου. Απαιτείται σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση, τεκμηριωμένη επάνω σε επιστημονικά στοιχεία. Σε ερευνητικά δεδομένα που με επιστημονικό τρόπο έχουν συλλεχθεί και έχουν συσχετιστεί με τα τοπικά δεδομένα. Για παράδειγμα: Πόσο είναι παιδαγωγικά ορθό να υπάρχουν σχολεία με ελάχιστους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να μην είναι δυνατή η συγκρότηση δομών που θα επιτρέπουν τους μαθητές να αναπτύσσουν την συνεργατική τους ικανότητα; Ή ακόμη: Σε ποια βαθμίδα εκπαίδευσης αναφέρεται η προσπάθεια συγχώνευσης; Αλλά: Πόσο είναι παιδαγωγικά ορθό να γίνεται η ανάπτυξη του γνωστικού επιπέδου και η μεγέθυνση του γνωσιακού φορτίου των μαθητών σε κλειστούς σχολικούς χώρους; Τα ερωτήματα είναι ενδεικτικά και συναφή με ζητήματα που η έρευνα έχει διερευνήσει. Η παρέμβασή μου στο διάλογο δυο πολιτικών (έστω και αντιπάλων) του νομού μας, δεν έχει άλλο σκοπό από το να τονίσει αφενός το περίπλοκο του θέματος που θίγεται, αφετέρου δε το ότι η συν-αναζήτηση με καθαρή σκέψη και λόγο είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει στη λύση τέτοιων εξισώσεων. Ως κοινωνία δεν έχουμε άλλα περιθώρια να μη λύνουμε τα προβλήματα! (Φιλικά)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις