Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 08:11

Πρωτοβουλία εξωστρέφειας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Αναβίωσε η Σχολή Αριστοτέλους, μέσα από διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα!

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναβίωσε τις ημέρες αυτές, μετά από 2.300 χρόνια, η Σχολή του Αριστοτέλη, στο Νυμφαίο της αρχαίας Μίεζας, με τη φιλοξενία στους χώρους της του Διεθνούς Αριστοτελείου Καλοκαιρινού Εκπαιδευτικού Προγράμματος, που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είχε ως θέμα τις ενεργειακές πηγές στη Μεσόγειο και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σημασίας του χώρου στον οποίο συναντήθηκαν δυο παγκόσμιες προσωπικότητες, ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Συμμετείχαν 20 φοιτητές και φοιτήτριες (από τους 30 που είχαν δηλώσει και προπληρώσει) από τα Πανεπιστήμια: Μακεδονίας, ΑΠΘ, Πειραιώς, Δημοκρίτειο και Καποδιστριακό. Ομιλητές ήταν επτά καθηγητές πανεπιστημίου, δύο εκ των οποίων ισραηλινοί.

Την έναρξη του προγράμματος κήρυξε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Η πραγματοποίηση του προγράμματος αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, το οποίο διευθύνω», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουσκουβέλης. Όπως πρόσθεσε: Στόχοι του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι η ανάλυση σύγχρονων ζητημάτων Διεθνών Σχέσεων, η κατάρτιση των συμμετεχόντων σε αυτά, η καλλιέργεια  επαφών και συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Εκτός από την κεντρική θεματική (Διεθνείς Σχέσεις και οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο), τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στη Διαχείριση Κρίσεων, Στρατηγική, Ζητήματα Μέσης Ανατολής και στις οι εκεί αναδυόμενες δυνάμεις. Το πρόγραμμα διήρκεσε 7 ημέρες και ήδη από την πρώτη χρονιά γνώρισε επιτυχία συγκεντρώνοντας δεκάδες φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός.

 Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν ο επίκουρος καθηγητής Σπύρος Λίτσας και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Η διοργάνωση του προγράμματος συμβάλλει στην καθιέρωση του τόπου μας και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας ως χώρου προαγωγής της επιστημονικής γνώσης και έρευνας. Ακόμη, φέρνοντας νέους ανθρώπους, μελλοντικούς διαμορφωτές πολιτικής, σε επαφή με τον ελληνικό χώρο και πολιτισμό, διαμορφώνοντας εν δυνάμει συμμάχους και υποστηρικτές της χώρας στο εξωτερικό. Αποτελεί επίσης μια έξοχη κίνηση εξωστρέφειας των πολιτιστικών δράσεων που έχουν αναλάβει οι άνθρωποι που στελεχώνουν το NIFF, δράσεις τις οποίες τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης εκδρομές και γνωριμία με την περιοχή.

Στη φωτογραφία οι φοιτητές με τους καθηγητές στο ιερό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, εν ώρα διδασκαλίας.

Διαβάστηκε 107 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Συμφωνείτε με την εκλογή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, άρα χωρίς δημοτικούς συνδυασμούς;