Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 16:00

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι αντιδράσεις για το ξαφνικό «λουκέτο» στην ΕΡΤ, αφού οι τίτλοι τέλους για τα κανάλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και για τον ιστότοπό της, έπεσαν σταδιακά από την Τρίτη, με τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της Δημόσιας Τηλεόρασης να παραμένουν στο κτίριο αλλά και έξω από αυτό.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζομένους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην πλατεία Συντάγματος ακριβώς έξω από τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό το οποίο έγραφε ότι: “Η ΕΡΤ δεν είναι για πούλημα”.

Για το ζήτημα της ΕΡΤ παρενέβη την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της προεδρίας, τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης στη Δημόσια Τηλεόραση, αλλά με ανοιχτή την ΕΡΤ. 

Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το βλέμμα πέφτει τώρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα στις 18.00, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το φλέγον αυτό θέμα που έχει οδηγήσει ακόμα και σε σενάρια για πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Εν όψει της συνάντησης της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, είχε επαφή με τον υπουργό Επικρατείας και σύμβουλο του πρωθυπουργού, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - του παρουσίασε μία συμβιβαστική - μεταβατική πρόταση για το θέμα της ΕΡΤ.

Από πλευράς του, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε με τη γνωστή θέση του για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ την ίδια αμετακίνητη στάση τηρεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε επίσης επικοινωνία Δ. Σταμάτη.

 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε επίσης συνάντηση την Παρασκευή με τον πρόεδρο και τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕΒU/European Broadcasting Union), οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους τόσο στους εργαζόμενους στην ελληνική ραδιοτηλεόραση, όσο και προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό. «Θεωρούν ότι το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης είναι ζήτημα που πλήττει τη δημοκρατία, πλήττει την επικοινωνία, την ενημέρωση, την πολυφωνία», τόνισε ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Εμείς θέλουμε, είπε ο κ. Κουβέλης, «να επαναλειτουργήσει κανονικά και βεβαίως να προωθηθούν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός αλλά και η αντιμετώπιση όλων εκείνων  των προβλημάτων που προσδιορίζουν διαχρονικά τη λειτουργία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης». 

«Είναι άλλο πράγμα οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εκσυγχρονισμός όσο και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της ΕΡΤ και τελείως διαφορετικό ζήτημα το μαύρο στην εικόνα», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας πως «εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η ραδιοτηλεόραση».

Υπογράμμισε πως για τη ΔΗΜΑΡ είναι υπόθεση δημοκρατίας και ως ζήτημα δημοκρατίας αντιμετωπίζεται, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «όποιος επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αυτός έχει την ευθύνη».

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας θα αποφανθεί πιθανότατα ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» της απόφασης που καταργεί την ΕΡΤ, ύστερα από το σχετικό αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ, μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κύρια προσφυγή στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνουν αυτή την ώρα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ συναυλία για τη στήριξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των Μουσικών Συνόλων της. Σε ανακοίνωση γίνεται λόγος για καίριο χτύπημα στον πολιτισμό της πατρίδας μας, μιας και όπως αναφέρεται, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δολοφονούνται από την κυβέρνηση με βάναυσο τρόπο.

Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα Μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, αποφάσισαν οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ επισημαίνουν σε ψήφισμά τους πως «συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή». 

Προσθέτουν πως «με “σύμμαχο” τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να “ρίξει μαύρο” στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ» και υπογραμμίζουν ότι «θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς».

 Η απόφαση, πάντως, των εργαζομένων στα Media προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κάνει λόγο για «καθοδηγούμενους συνδικαλιστές δημοσιογράφους που επιβάλλουν τη φίμωση τώρα που ο εισαγγελέας ακουμπάει και τους ίδιους στο “μαγαζί” τους».

Παράλληλα, για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Ίνγκριντ Ντελτάνρ, στις 12.00 το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ο Πρόεδρος της European Broadcasting Corporation ζήτησε την ανάκληση της απόφασης και την άμεση επαναφορά του σήματος, ενώ η κ. Ντελτάνρ ανέφερε πως «για εμάς η ΕΡΤ υπάρχει ακόμη». 

Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης εξέφρασε την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση και ζητά την αναθεώρησή της από τον Έλληνα πρωθυπουργό.  

Τραγωδία για τη δημοκρατία χαρακτήρισε, από τη μεριά της, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Ορελί Φιλιπετί, την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ. Η Γαλλίδα υπουργός επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το μήνυμα που στέλνει με την αυτή την κίνηση.  Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εκφράζουν με ανακοίνωσή τους και οι δικαστικές ενώσεις, των Διοικητικών Δικαστών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Εuro Working Group ενέκρινε την δόση των 3,3 δισ. ευρώ, ενώ σε ερώτηση που έγινε σε αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, αν τελικά η απόλυση των εργαζομένων της ΕΡΤ βοήθησε στην παραπάνω απόφαση, η απάντηση ήταν: «Ασφαλώς και βοήθησε».

 Παρέμβαση Παπούλια 

 Το μήνυμα ότι η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να γίνει με ανοιχτή την ΕΡΤ στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε παρέμβασή του για το ζήτημα, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας. Ειδικότερα, πηγές της Προεδρίας ανέφεραν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ μπορεί να γίνει με τη Δημόσια Τηλεόραση ανοιχτή, ενώ τόνιζαν πως «αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο».  Σημειώνεται πως ο κ. Παπούλιας στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΕΡΤ, την περασμένη Τετάρτη, είχε κάνει σαφές πως οι δυνατότητές του να παρέμβει είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα, ωστόσο είχε τονίσει ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση».

Τη Δευτέρα αποφασίζει το ΣτΕ  

Πιθανότατα το απόγευμα της Δευτέρας θα αποφανθεί τελικά ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» της απόφασης που καταργεί την ΕΡΤ, ύστερα από το σχετικό αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ, μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κύρια προσφυγή στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει ότι η απόφαση για την ΕΡΤ προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.

Στην προσφυγή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη καθώς δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη». Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Ελένη Ράικου σχετικά το έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με συμβάσεις και αναθέσεις παραγωγών στην ΕΡΤ.

Διαβάστηκε 54 φορές

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου
    Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 19:03 δημοσιεύθηκε από ax

    «Ο Αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω», είπε κάποτε κάποιος σε όλους εκείνους που επιχείρησαν να καταδικάσουν μια αμαρτωλή, μια «μοιχαλίδα». Τι σύμπτωση; σήμερα «οι αναμάρτητοι» (πολιτικοί) καταδίκασαν δια λιθοβολισμού την «αμαρτωλή» ( ΕΡΤ, αφού πρώτα αμάρτησαν όλοι μαζί της ) και εμείς – εσύ-ίσως και εγώ «ως «αναμάρτητοι» το ίδιο κάνουμε με περίσσια αγανάκτηση. Αφού όμως ψηφίσαμε – ψήφισες και ξαναψήφισες τους πολιτικούς που την έκαναν «αμαρτωλή». Θα συμφωνήσω ότι υπήρξε «αμαρτωλή» αλλά θα διαφωνήσω για την καταδίκη χωρίς δίκη. Πρώτα να τη δικάσουμε μαζί με αυτούς που την οδήγησαν στην «αμαρτία» και μετά να προσπαθήσουμε να την σώσουμε και να την οδηγήσουμε στο σωστό δρόμο. Όχι ξαφνικός λιθοβολισμός και θάνατος. Έτσι να είσαι σίγουρος ότι αύριο θα έρθει και η σειρά σου, όσο σωστός και να είσαι, αν θέλουν θα σε βρουν «αμαρτία». Τότε ίσως καταλάβεις, αλλά τότε δεν θα σε ακούσω ούτε εγώ, δεν θα σε καταλάβω, ίσως να μη σε λυπηθώ καν. Θα σκέπτομαι όπως εσύ τώρα, μέχρι να έρθει και η δική μου σειρά… Αυτό θέλουν. Παλαιότερα κάποιος σταυρώθηκε για να το καταλάβουν οι άνθρωποι, σήμερα σταυρώνονται κάθε μέρα όλο και ποιο πολλοί αλλά δεν καταλαβαίνει σχεδόν κανείς.

  • Σύνδεσμος σχολίου
    Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 18:24 δημοσιεύθηκε από Παύλος

    Αν γίνουν εκλογές,μήπως θα παραγραφουν τα όποια αδικήματα του Παπακωνσταντινου;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Συμφωνείτε με το σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά για τη νέα δημόσια τηλεόραση;