Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 17:20

Κομβικής σημασίας για το μέλλον των αγροτών οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση υποβολής των κομβικής σημασίας δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2015 που βάζει τους αγρότες στο νέο καθεστώς επιδοτήσεων.

 

Βέβαια, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο δρόμος για τις δηλώσεις δεν είναι στρωμένος µε ροδοπέταλα.

Ένα στοιχείο που προβληματίζει σοβαρά τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι από φέτος ο αγρότης, καταθέτοντας το εκκαθαριστικό του 2014 βρίσκεται αντιμέτωπος µε το «κλείδωμα» της δήλωσης και την αδυναμία επιλογής φορέα διαχείρισης ή απ’ ευθείας (ιδιωτικά) ηλεκτρονικής κατάθεσης των σχετικής δήλωσης. 

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, ως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να δηλωθούν οι εκτάσεις και τα ζώα προς επιδότηση, ενώ ακολούθως μέχρι τις 15 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα για τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ, προκειμένου στην συνέχεια να ξεκινήσει ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας, ενώ οι αγρότες φέτος δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν καμία εξουσιοδότηση προς τους πιστοποιημένους φορείς και μελετητές.

 

Σε κάθε περίπτωση, λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις που μπορεί να επιφέρουν ακόμη και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων θα πρέπει να αποφευχθούν, καθώς όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα οι καλλιέργειες που θα δηλωθούν στο ΟΣ∆Ε του 2015 θα δώσουν στους αγρότες εφάπαξ δικαιώματα που θα τους ακολουθούν έως το 2020.

Διαβάστηκε 465 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ