Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 15:29

Η προοπτική της αγοράς εργασίας από την οπτική του εμπορικού κόσμου

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ημερίδα για την κατάσταση και την προοπτική της αγοράς εργασίας στη Νάουσα, από την οπτική γωνία του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας, οργάνωσε την Τετάρτη ο Εμπορικός Σύλλογος στο ξενοδοχείο ‘Εσπερίδες’, δυστυχώς με ελάχιστη συμμετοχή. Παράλληλα, στην ημερίδα έγινε παρουσίαση των δράσεων του Σχεδίου Τοπικής Συνεργασίας υπέρ της Απασχόλησης στον δήμο Νάουσας.

 

Την πρώτη εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άγγελος Κάλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα της αγοράς. Όπως είπε, από την οικονομική κρίση αυτοί που ζημιώθηκαν περισσότερο είναι οι έμποροι. «Είναι οι πρώτοι που ζημιώθηκαν και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ρευστότητας και της δανειοδότησης από τις τράπεζες. Όπως είπε, οι τράπεζες προσπαθούν να κερδίσουν από τις εμπορικές επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια ακόμη και με 12%, λειτουργώντας ουσιαστικά κερδοσκοπικά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου, ο κ. Κάλλης είπε ότι αυτά είναι η αύξηση της ρευστότητας από τις τράπεζες, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και του κώδικα δεοντολογίας, ο περιορισμός των εκπτώσεων σε δυο περιόδους (Νοέμβριο και Μάιο), η αντιμετώπιση του υπαίθριου εμπορίου, όπως και του παράνομου εμπορίου με την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, η ένταξη του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ, το ωράριο λειτουργίας να είναι αποκλειστική ευθύνη των εμπορικών συλλόγων, άνοιγμα μόνο δυο Κυριακές (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά) συν δυο εθελοντικά κ.ά.

Για την τοπική αγορά είπε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές μορφές τουρισμού, στην παραγωγή ειδών διατροφής, στην ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και στην ανάπτυξη τομέων του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Για το Σχέδιο Τοπικής Συνεργασίας υπέρ της απασχόλησης στον δήμο Νάουσας μίλησε ο Μιχάλης Ελευθεριάδης, συντονιστής της σύμπραξης, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος Νάουσας, η ΔΕΤ, ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΟΕΒΝ, η Ένωση Ξενοδόχων, το ΚΕΚ ΓΝΩΣΗ ΑΕ και το ΚΕΚ Διά Βίου Γνώση.

 

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού) με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και αφορά στην ένταξη στην αγορά εργασίας 150 ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες και τις ανάγκες των επιχειρήσεων στη Νάουσας. Πληροφορίες τηλ. 23320 28708.

Διαβάστηκε 306 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις