Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 20:56

Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας. Ένα μοναδικό μνημείο που οι Γερμανοί μετέτρεψαν σε… στάβλο την κατοχή!

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι αναστυλωτικές προσπάθειες της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας. Πάνω από 35 εργαζόμενοι, μηχανικοί, αρχαιολόγοι και συντηρητές μνημείων, υπό την καθοδήγηση της Αγγελικής Κοτταρίδη, δουλεύουν πυρετωδώς για να παραδώσουν το μνημείο του 11ου αιώνα, πλήρως αποκαταστημένο στα τέλη του 2015, με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Με έκπληξη έμαθα ότι αυτό το υπέροχο μνημείο, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και εγκάρσιο κλίτος, το οποίο σύντομα θα απαλλαγεί από παράνομα κτίσματα πέριξ του (οι απαλλοτριώσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί), τα ναζιστικά στρατεύματα στην περίοδο της κατοχής το είχαν μετατρέψει σε στάβλο, κλέβοντας μάλιστα πολλά μαρμάρινα τμήματα του!

Στον Ορθόδοξο Ναό του 11ου αιώνα, με την ανασκαφική δημιουργία της κ. Κοτταρίδη βρίσκονται τμήματα προϋπάρχοντος παλαιοχριστιανικού ναού του 6ου αιώνα, που και αυτός χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό, όπως ομολογεί μαρμάρινος κίονας του κεντρικού κλίτους που αναφέρει ονόματα απελευθερωθέντων δούλων της εποχής!

Αυτός λοιπόν ο Ναός με τις υπέροχος αγιογραφίες, που αναδεικνύονται, μετά την καταστροφική βαρβαρότητα του… τουρκικού σοβά, αυτός ο Ναός που δίπλα του μαρτύρησε ο Όσιος Επίσκοπος Βεροίας Αρσένιος, που κρεμάστηκε από τους Οθωμανούς στον παρακείμενο πλάτανο, θα επαναδοθεί σε χρήση σύντομα, ενώ θα λειτουργείται μερικές φορές τον χρόνο.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Κοτταρίδη και τον Σεβασμιώτατο για την αναστύλωση, που σίγουρα θα αποτελέσει πόλο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Διαβάστηκε 195 φορές

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου
    Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 11:22 δημοσιεύθηκε από Μνημοσύνη

    Αγαπητέ κ. Χατζηνικολάου,

    Με την ίδια λογική θα πρέπει να σβήσουμε και από τα βιβλία της Ιστορίας ότι δεν μας αρέσει. Ο προσθήκες που έχει κάθε ιστορικό κτίριο σαν και αυτό είναι μαρτυρίες ενός τόπου και της Ιστορίας του.

    Εκτός και αν θέλετε με τις προσθήκες και αφαιρέσεις που προτείνετε να καταγραφούμε από τους μελλοντικούς ιστορικούς ως η γενιά που αρνιόταν το (καλό ή κακό) παρελθόν της...

  • Σύνδεσμος σχολίου
    Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 22:21 δημοσιεύθηκε από Demetrios Hadjinicolaou

    «Θὰ λειτουργῇ μερικὲς φορὲς τὸν χρόνο». Μᾶς κάνουν καὶ τὴν χάρι δηλαδὴ οἱ σύγχρονοι συνεργάται τῶν Γερμανῶν (ναζὶ ἢ δημοκρατῶν μοῦ εἶναι ἀδιάφορο); Ποῦ ἀκούστηκε Ὀρθόδοξος ἱερὸς Ναὸς νὰ μετατρέπεται σὲ μουσεῖο; Ζοῦμε σὲ ἀθεϊστικὸ καθεστὼς καὶ δὲν τὸ πήραμε εἴδησι;
    Δὲν φτάνει ποὺ ἡ ἀποκατάστασι εἶναι ἐλλιπεστάτη. Ἔπρεπε α) νὰ κατεδαφισθῇ ὁ κακάσχημος, ἐπείσακτος μιναρὲς ποὺ θυμίζει τὴν μαύρη σκλαβιὰ τῆς τουρκοκρατίας, β) τὰ παράθυρα ποὺ εἶχαν μετατραπῇ ἀπὸ τοὺς κατακτητὲς ἀπὸ ἁψιδωτὰ σὲ τοξοειδῆ (ἀραβικὰ-ἰσλαμικὰ) νὰ ἐπανέλθουν στὸ ἁψιδωτὸ σχῆμα τῆς καμπύλης, γ) νὰ κτισθῆ ἐκ νέου τὸ πρὸ πολλοῦ καταρρεῦσαν νότιο κλίτος._

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις