ΝΙΣΣΑΝ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 16:23

ΕΚΕ: Πλήττουν τις εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων πιθανά μέτρα της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ιδιαίτερη ανησυχία ο κλάδος μεταποίησης φρούτων παρακολουθεί την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, η λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας απειλεί άμεσα τις εμπορικές μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύλογο να περιμένουμε αντίμετρα. 

«Η ρωσική αγορά αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για τον κλάδο μας. Κοντά στους 10.000 τόνους κομπόστας ροδάκινου εξάγονται κάθε χρόνο εκεί. Οι σοβαρότερες συνέπειες όμως, σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία θα επέλθουν για το χυμό. 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου που παράγεται στην πατρίδα μας καταλήγουν στη ρωσική αγορά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκ. ευρώ συναλλάγματος», αναφέρει σε έγγραφό της η ΕΚΕ και συνεχίζει:

«Η αγορά όμως δε λειτουργεί μηχανιστικά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι ότι αν βγούμε από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούμε από άλλους προμηθευτές. Και θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές. Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας. 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε για τις ζημίες που θα μας επιβάλλουν.»

Διαβάστηκε 250 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις