ΝΙΣΣΑΝ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 05:36

Θεόφιλος Κορωνάς: ΄Μετά από 15 χρόνια ύπαρξης του κυνοκομείου, ο δήμος εξασφάλισε την πρώτη άδεια ίδρυσης καταφυγίου ζώων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η προσπάθεια στο να δοθεί μια λύση με τα αδέσποτα ζώα, τόσο για το καλό και την ασφάλεια των πολιτών όσο και για τα ίδια τα ζώα που συχνά αφανίζονται με απαράδεκτους και αποδοκιμαστέους τρόπους, φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο μετά και την πρόσφατη έγκριση για την αδειοδότηση ίδρυσης καταφυγίου ζώων (πρώην κυνοκομείο) στη Βέροια, όπου σταδιακά θα ξεκινήσει η σωστή και νόμιμη διαχείριση του θέματος που έχει πολλάκις απασχολήσει τους πολίτες, το δημοτικό συμβούλιο και τα ζωοφιλικά σωματεία από όλες τις πλευρές.

Για την ιστορία και τη λειτουργία του νέου καταφυγίου μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Θεόφιλο Κορωνά, στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 «Επί τύπου και τόπου», ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας δίνοντας μια εικόνα για το τί μέλλει γενέσθαι περί του προβλήματος.

 

-Μεγάλη πληγή τελικά κ. αντιδήμαρχε αυτή η ιστορία με το πρώην κυνοκομείο και νυν καταφύγιο ζώων, όπως είναι πλέον η ονομασία του, το οποίο λειτουργούσε τόσα χρόνια χωρίς άδεια.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Το θέμα ήταν ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη δομή για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το κυνοκομείο λειτουργούσε χωρίς άδεια και το γεγονός αυτό συντελούσε στο ότι κανένας κτηνίατρος δεν αναλάμβανε την ευθύνη να εργαστεί εκεί, σε έναν χώρο μη αδειοδοτούμενο. Και επίσης είναι και το γεγονός ότι από το 2011 και μετά, απαγορεύτηκαν από τους Δήμους οι προσλήψεις και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσαμε να έχουμε ποτέ μόνιμο κτηνίατρο κάτι που θα ήταν βεβαίως ευχής έργον.

-Τώρα λύθηκε το θέμα της άδειας;

Νομίζω ότι μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του πρώην κυνοκομείου, ο Δήμος εξασφάλισε την πρώτη άδεια ιδρύσεως. Κατατέθηκε δηλαδή ένας πλήρης φάκελος και εγκρίθηκε τώρα, μετά από οκτώ μήνες. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε και να ξεκινήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε την άδεια λειτουργίας. Αυτό θα γίνει μετά τη μελέτη κόστους του έργου που θα κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και αυτό θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και στον προϋπολογισμό, ώστε στη συνέχεια να βρεθούν οι χρηματικοί πόροι και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του πρώην κυνοκομείου και τώρα πλέον καταφυγίου αδέσποτων ζώων, υπό νέους όρους που προβλέπει ο νόμος για τα καταφύγια και τη διαχείριση των ζώων.

-Πιστεύετε ότι θα είναι χρονοβόρο όλο αυτό;

Το χρονοβόρο θα είναι στην εξεύρεση των οικονομικών πόρων. Ο φάκελος είναι έτοιμος και ολοκληρωμένος και διαδικαστικά τα σχέδια είναι έτοιμα και έχουν εγκριθεί.

-Από πού θα βρεθούν τα χρήματα;

Επειδή είχαμε συνομιλίες με φιλοζωϊκά σωματεία το Δήμο, το ΚΥΣΠΕ κ.ά., μας είπαν ότι εφόσον έγινε το πρώτο βήμα με την άδεια ιδρύσεως, θα μπορούσαν κι αυτοί να πιέσουν μέσω π.χ. προγραμμάτων ευρωπαϊκών, να βρουν κι αυτοί κάποιους πόρους. Θα είμαστε με όλους τους φορείς σε επαφή ώστε να συντονιστούμε και να έχουμε μια μαγιά εσόδων για να μπορέσουμε να είμαστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί στη λειτουργία του καταφυγίου. Τώρα, εάν μπορέσει και ο Δήμος να συνεισφέρει από ίδια έσοδα θα είναι κι αυτό κάτι καλό.

-Ζητήσατε και τη στήριξη των Σωματείων της Βέροιας, πιστεύετε ότι θα την έχετε; Πώς είναι οι σχέσεις;

Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι στον ήδη υπάρχοντα χώρο δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία διότι δεν υπήρχε άδεια. Επομένως εγώ δεν μπορώ να ρισκάρω ως αντιδήμαρχος την ακεραιότητα των όποιων εθελοντών υπό αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό είπαμε ότι πρώτο μέλημά μας είναι η αδειοδότηση. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που αυτό θα λυθεί με τη νόμιμη άδεια, θα μπορεί να λειτουργήσει και θεσμικά με τη συνεργασία όλων. Να γίνει ένα διαδημοτικό καταφύγιο ζώων με τη σύμπραξη του Δήμου, των Φιλοζωϊικών σωματείων και όποιων άλλων εθελοντικών φορέων θέλουν να συνεισφέρουν. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει νόμιμη δομή για να γίνει αυτό.

-Η παρούσα κατάσταση με τα αδέσποτα πώς έχει;

Αυτή τη στιγμή εμείς περισυλλέγουμε επικίνδυνα ζώα, ζώα θηλυκά κυρίως, τα οποία είναι έτοιμα να γεννήσουν ή θα γεννήσουν, ώστε να κάνουμε τη διαχείριση με τον τρόπο που μπορούμε να την κάνουμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι με το καταφύγιο θα ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες, όπως ορίζει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή γίνεται μεν η διαχείριση σύμφωνα με το νόμο, αλλά με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης αδειοδοτημένου χώρου και έλλειψης κτηνιάτρων τους οποίους αναγκαζόμαστε να  παίρνουμε ανά δίμηνα. Όταν δεν υπάρχουν κτηνίατροι με δίμηνα τότε έχουμε εθελοντές κτηνιάτρους που μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε με προσωπική εργασία ή με εμβόλια και με ότι μπορούν οι άνθρωποι, διότι κι αυτοί είναι επαγγελματίες και από αυτό ζουν στο κάτω-κάτω.

-Άρα είμαστε σε καλό δρόμο;

Ναι, θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, διότι για να μπορέσεις να δώσεις λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων και γενικότερα στη διαχείριση των ζώων πρέπει να έχεις μια δομή. Τώρα πλέον έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι και πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πλήρως το καταφύγιο…

Σοφία Γκαγκούση

Διαβάστηκε 252 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις