Σάββατο, 06 Ιουλίου 2013 20:16

Τάσος Σιδηρόπουλος για την ΄Ελληνική Ρίζα΄: Ήρθαμε να στήσουμε μια σοβαρή εταιρία με συνέπεια και αξιοπιστία απέναντι στους παραγωγούς και τους πελάτες μας΄

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια πρόταση του πρ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάσου Σιδηρόπουλου, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου, προς τον επιχειρηματία Ηλία Λιβάνη (κύριος μέτοχος), είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία τους και τη δημιουργία της Εταιρίας «Ελληνική Ρίζα» (που προσδιορίζει την ελληνικότητα των προϊόντων από τη ρίζα τους) στις ανακαινισμένες πλέον εγκαταστάσεις της πρώην Ε.Α.Σ.

 

Συναντήσαμε τον κ. Σιδηρόπουλο και μιλήσαμε για τη λειτουργία, τους στόχους και τις προοπτικές της νέας επιχείρησης που εδώ και δύο εβδομάδες περίπου άνοιξε τη δράση της στο εξωτερικό με τον θησαυρό της Ημαθίας, το ροδάκινο. Όπως μας είπε, η «Ελληνική Ρϊζα» έχει απήχηση στις αγορές του εξωτερικού.

 

«Ήδη υπάρχει μια σοβαρή εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε, μας ζήτησε γιγαντοαφίσες για να κάνει στα super market της χώρας της, Ελληνική γωνιά στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η δική μας «Ελληνική Ρίζα». Κι αυτό είναι απόρροια της τεράστιας προσπάθειας που κάνουμε εδώ να υπάρχει υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Σ’ αυτή τη φάση ο κύριος όγκος της παραγωγής είναι το ροδάκινο. Από κει και πέρα ο στόχος μας είναι να μπούμε στο κεράσι, στο βερίκοκο, στο δαμάσκηνο και σε όλα τα προϊόντα που παράγει η περιοχή και ο νομός μας. Πιστεύω ότι από το φθινόπωρο θα μπούμε στο ακτινίδιο και μετά στα πορτοκάλια και μανταρίνια.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι να επιχειρήσουμε να οργανώσουμε όσο γίνεται καλύτερα τα θερμοκήπια της περιοχής μας (Αγ. Γεώργιος) που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τα οποία θέλουμε σιγά-σιγά να τα εντάξουμε με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό και διάθεση όπου μπορούμε στην εσωτερική αγορά».

 

Τι εννοείτε όταν λέτε «να το οργανώσετε»; Σκέφτεστε να συνεργαστείτε με τους ιδιώτες παραγωγούς;

 

Ακριβώς, να κάνουμε μια ομάδα παραγωγών κηπευτικών με κάποιους συγκεκριμένους παραγωγούς της περιοχής, όπου εμείς θα προσπαθούμε να τους παρέχουμε τεχνογνωσία και να δημιουργούμε καθημερινά δίκτυα πωλήσεων ώστε να εξασφαλίσουμε εξαγωγικά αυτά τα προϊόντα. Νομίζω ότι θα γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά διότι το έχει ανάγκη η περιοχή η οποία αυτή τη στιγμή πουλάει άναρχα τα προϊόντα της και σε πολλές περιπτώσεις έχει τεράστιες απώλειες σε εισοδήματα, παρότι σήμερα ο Αγ. Γεώργιος είναι ο leader της πιπεριάς σε όλη την Ελλάδα. Όμως, μέσα από τον άναρχο τρόπο διακίνησης των προϊόντων χάνει πολλά εισοδήματα. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε, σε μια άλλη βάση, με παραγωγούς της περιοχής και κύρια στόχευση τις εξαγωγές.

 

Το κτίριο της παλιάς ΕΑΣ το έχετε ανακαινίσει και έχετε αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις…

 

Είναι αλήθεια ότι είναι μια πολύ σοβαρή υποδομή και οι άνθρωποι που ήταν στην ΕΑΣ έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Τα τελευταία όμως 2-3 χρόνια είχε μια φθίνουσα πορεία και σίγουρα υπάρχει αναγκαιότητα να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αναμορφωθεί και να λειτουργήσει με καλύτερες ποιοτικές προδιαγραφές. Προσπαθήσαμε να προλάβουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας και νομίζω ότι μέσα σε 15 ημέρες καταφέραμε την εκκίνηση αυτής της δραστηριότητας. Από κει και πέρα θα υπάρχει ένα εργασιακό κενό για να γίνουν και οι υπόλοιπες εργασίες ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο των υποδομών και να είναι μια εταιρία που θα δείχνει τη σοβαρότητά της.

 

Οι πρώτες 15 μέρες τί δείγματα και μηνύματα σας έδωσαν;

 

Ξέρετε ότι για την περιοχή είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Οι χαλαζοπτώσεις μείωσαν την παραγωγή κατά 30-40%, είχαμε νωρίτερα και τον παγετό με τις έντονες βροχοπτώσεις κι όλα αυτά άφησαν αρκετά πίσω τη φυσιολογική παραγωγή της Ημαθίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε περιορισμένη ποσότητα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, παρόλα αυτά θεωρώ ότι υπήρξε ανταπόκριση από τον κόσμο κι αυτό διότι πρώτα απ’ όλα φροντίζουμε καθημερινά να ανακοινώνουμε συγκεκριμένη τιμή. Ο παραγωγός δηλαδή γνωρίζει τι τιμή θα πάρει για το προϊόν που αποφασίζει να φέρει στην Εταιρία μας και δεύτερον γνωρίζει ότι αυθημερόν, τη στιγμή που παραδίδει, θα πάρει και τα χρήματά του. Έτσι, του διασφαλίζουμε πρώτα από όλα ότι δεν θα χάσει χρήματα, ξέρει πολύ καλά τι τιμές θα πάρει, δεν είναι δηλαδή κάτι που θα δει στο επόμενο διάστημα… Και το τρίτο και σημαντικότερο – κι αυτό πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί – είναι ότι εδώ δεν ήρθαμε για να κάνουμε μια δουλειά προσωρινή και να εξαφανιστούμε, αλλά ήρθαμε να στήσουμε μια σοβαρή εταιρία, με συνέπεια και αξιοπιστία απέναντι στους παραγωγούς και στη συνέχεια προς τις αγορές του εξωτερικού. Ήδη με τους πελάτες που συνεργαζόμαστε τώρα, βρίσκουμε μια εντυπωσιακή ανταπόκριση, διότι εκτιμούν ότι πραγματικά τους δίνουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δημιουργεί παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά. Βασικός μας λοιπόν στόχος είναι να υπάρξει αξιοπιστία και συνέπεια και να χτιστεί ένα σοβαρό όνομα αυτής της Εταιρίας.

 

Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν ότι υπάρχει και κεφάλαιο…

 

Υπάρχει η δυνατότητα, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της επιχείρησης και τους παραγωγούς. Βεβαίως και οι πελάτες μας φροντίζουν κι αυτοί μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (15-20 ημερών), με το που παραλαμβάνουν τα φορτία να πληρώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους, οπότε γίνεται ένας κύκλος επ’ ωφελεία όλων των μερών.

 

Από ποιες χώρες είναι αυτοί οι πελάτες;

 

Είναι κυρίως από Ρωσία, Λιθουανία και ευρύτερα από τις όμορες χώρες της Ρωσίας.

 

Η Ημαθία έχει ανταποκριθεί στο νέο εγχείρημα;

 

Η ευρύτερη περιοχή το έχει στηρίξει. Από κει και πέρα ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί Συνεταιρισμοί και παρόμοιες επιχειρήσεις… Είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε σε όλο το Νομό. Εμείς είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε μια συγκεκριμένη περιοχή και πιστεύω ότι μέσα από τη δουλειά μας θα μπορέσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον κι άλλων περιοχών κι αυτοί με τη σειρά τους θα δείξουν την αντίστοιχη ανταπόκριση στην προσπάθεια που γίνεται.

 

Διαβάστηκε 350 φορές

VIDEO Gallery

2SFnF9sRtME

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Συμφωνείτε με την παραχώρηση για 10 χρόνια του δημοτικού σταδίου στην ΠΑΕ Βέροια;